Vårdköerna blir längre igen

Uppdaterad
Publicerad

Vårdköerna har blivit längre igen. Sedan tillgängligheten inom vården med vårdgarantins hjälp ökat under första halvåret bröts trenden efter sommaren.

Den senaste mätningen från samarbets- organisationen Sveriges Kommuner och Landsting visar att drygt 49.000 patienter väntade på behandling den 31 augusti. Det är ca 6.000 fler än antalet som stod i vårdkö den 31 maj.

Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson anser att väntetiderna är helt oacceptabla inom flera områden och vill se genomgripande åtgärder för att minska köerna.

Antalet patienter som har köat länge ökar

De patienter som väntat längre än 90 dagar på behandling minskade i antal under första hälften av 2006, men ökade igen efter sommaren. Från att i maj ha varit nere i 14.511 patienter sista maj stod den 31 augusti 21.363 patienter i kö.

Också antalet patienter som väntar på ett specialistbesök har ökat efter sommaren, från 31.474 i maj till 51.401 patienter tre månader senare.

”Vårdgarantin måste prioriteras”

-Den tillgänglighet som vårdgarantin syftar till kommer inte av sig själv. Det krävs genomgripande åtgärder inom flera områden. Alla landstingsledningar och sjukhusledningar måste göra vårdgarantin till en prioriterad fråga, säger Isaksson.

Undersökningen omfattar patienter som väntar på någon av totalt 23 behandlingar inom åtta specialitetsområden. Det är främst uppföljningen till den planerade, specialiserade vården, det vill säga max 90 dagar till specialistbesök och beslutad behandling.

Vårdgarantin

• Primärvården ska erbjuda kontakt i telefon eller på plats samma dag.

• Om läkarbesök inom primärvården behövs ska det kunna erbjudas inom högst sju dagar.

• Efter beslut om remiss eller vårdbegäran ska ett besök inom den specialiserade vården – om sådant behövs – kunna erbjudas inom högst 90 dagar efter beslutsdagen.

• Efter beslut om behandling ska denna kunna erbjudas inom högst 90 dagar.

• Vårdgarantin gäller i hela landet och omfattar all behandling inom landstingens planerade vård. Väntetiden till behandling får överstiga 90 dagar, förutsatt att patienten och läkaren är överens om detta.

Sveriges Kommuner och Landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.