Hör Beatrice Crona, professor vid Stockholms universitet, svar i klippet ovan.
Blå mat
- Biff, fläsk och kyckling står för 93 procent av allt animaliskt protein konsumerat på land – det vill säga sjömat bara för 7 procent. Dessa tre arter kontrasteras mot de +2300 arter som fångas upp för mänsklig konsumtion från hav och sjöar. Var och en av dessa har dessutom en distinkt näringsprofil, ofta med mycket högra halt av viktiga mikronäringsämnen, som vitamin A. B12 och såklart Omega-3.
- Den odlade andelen sjömat har ökat markant, från 34 miljoner ton (1997), till cirka 112 miljoner (2017) – och det innefattar 425 stycken olika arter. Men trots det är det fortfarande bara ett fåtal arter/grupper som utgör den stora delen (75 procent volymmässigt) av produktionen, och det är olika karpar (mest i Kina), musslor, tilapia och malar.
- 2018 stod odlad sjömat för drygt 50 procent av all sjömat som konsumeras av människor
- Val av fiskarter, utfordring och teknik för bassänger är avgörande för att den blå maten ska leva upp till vad den utlovar. Något konsumenter lättast kontrollerar genom ursprungsmärkning.
- Asien (dominerat av Kina) är fortsatt världens största producent av odlad sjömat och står för 92 procent (2017). Utanför Asien är det Norge och Chile som toppar ligan (ca 1-2 procent av globala produktionen vardera och nästan bara lax), medan Egypten odlar tilapia.
Källa: Stockholm Resilance Center, Stockholms Universitet