Antalet försäljningar på bostäder ökar kraftigt. Foto: Judit Nilsson / SvD / TT

Vårkänslor på bomarknaden – men prislyft dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsmarknaden har vaknat till liv igen. Antalet försäljningar ökar nu kraftigt. Räkna dock inte med något prisrally – ännu i alla fall.

Nya siffror från Svensk mäklarstatistik visar på stigande bostadsrättspriser i februari. Medan priserna på bostadsrätter steg med 0,4 procent var ökningen för villamarknaden 0,5 procent.

Mest anmärkningsvärt är dock att antalet försäljningar nu fortsätter att öka efter en lång period med liten aktivitet. I februari såldes 10 procent fler bostäder än samma period 2023 och hittills i år är antalet försäljningar nu ungefär lika många som 2019.

– Det var en väldigt bra marknad 2019 innan vi fick de dopade pandemiåren, det tycker jag är en väldigt tydlig indikator, säger Erik Wikander, vice vd hos Svensk fastighetsförmedling om försäljning.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar, talar samtidigt om ett trendbrott:

”Vi ser början till ett trendbrott på villamarknaden i flera mellanstora städer, där allt fler nu vågar ta steget att flytta. I takt med att räntorna sjunker bedömer vi att köpare och säljare får allt lättare att mötas prismässigt”, skriver han i ett pressmeddelande.

Fler som går på visningar

Erik Wikander påpekar samtidigt att det bland mäklare nu märks en tydlig skillnad i samband med exempelvis visningar:

– Det är många fler på visningar, hur lång tid det tar från att man träffar kunder till att bostaden är såld.

Den stora frågan för såväl säljare som köpare är naturligtvis hur priserna kommer att utveckla sig. I februari låg snittpriset per kvadratmeter i centrala Stockholm på drygt 104 000 kronor medan medelpriset på villor var nästan 6,8 miljoner kronor.

Först räntesänkning – sedan prislyft

Trots den ökade aktiviteten bedömer inte Erik Wikander att det kommer att ske en rejäl prisökning, i alla fall inte innan Riksbanken genomfört räntesänkningar. Från marknadshåll är nuvarande bedömning att en första sådan sker tidigast i maj eller juni.

– Jag är nog lite försiktig där. Vi har ett utbud som måste betas av med försäljningar som legat ute länge. Jag tror att vi måste få minst en, antagligen två sänkningar innan vi faktiskt ser en effekt i form av av att bostadspriserna börjar att pressas uppåt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.