I föreningen Vetenskap och folkbildnings undersökning från 2017 fick svenskarna bland annat svara på frågor om det övernaturliga. I undersökningen svarade fler än var tredje att man tror på paranormala fenomen.
Men man behöver inte vara troende för att uppskatta en bra historia, och det finns många anledningar till att vi konsumerar den här typen av ämnen, menar journalisten Jack Werner, som driver en av de populäraste spökhistoriepoddarna just nu.
– Det finns en vilja att hantera att vi alla och våra närstående ska dö. Det obegripliga blir lättare när vi omfattar det med en typ av berättelse, att under trygga former möta det man är rädd för. Men ofta är det också bara underhållande, man kan inte räkna bort det, säger han.
”Allt du hör mig säga är sant!”
Det oförklarliga är inte dock helt oproblematiskt. Även inom det övernaturliga finns det gråzoner för vad som är underhållning och inte. Vissa som säger sig kunna förmedla kontakten med andevärlden tar också betalt för sina tjänster, utan att det går att bevisa vad de åstadkommer. Kritiker menar att det är lätt att utnyttja människor som är i sorg och söker svar.
Jack Werner menar att man måste kunna lita på att ens publik kan ta del av det man gör utan att det blir destruktivt för dem.
– För mig som spökhistorieberättare är min utgångspunkt att ”Allt du hör mig säga är sant!”, annars hade jag varit en usel spökhistorieberättare. Folk är mogna att förstå fiktion. Men man måste samtidigt se verkligenheten i att människor i sorg är beredda att kanske avsiktligt låta sig luras.
– Just det är kanske inte att underskatta. Om man betalar några hundralappar till någon som säger ”Din pappa säger att han mår bra”, kanske ger det en själslig frid för den som betalat pengarna. Även om det kanske formellt är att ha blivit lurad. Och i nån mening är det många köp vi gör som är så, vi köper oss trygghet på olika sätt, säger Jack Werner.
Varför utsätter vi oss för läskiga situationer? Se mer i spelaren ovan.