”Utredningen i sin helhet var milt sagt lite katastrofal”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har väntat på en lösning i 34 år – på onsdagens historiska presskonferens berättade chefsåklagare Krister Petersson att han lägger ner förundersökningen. Här kan du följa SVT Nyheters direktrapportering om Palmeutredningen.

Besked i Palme-utredningen

Aktuellt har träffat tre författare som alla är besvikna efter dagens besked. Ingen tror på Stig Engström som gärningsman.

- Det blev fler frågor än svar, säger författaren Lena Andersson.

- Jag blev väldigt förbluffad av att man pumpat upp förväntningar i ett halvår för något sådant fåraktigt, ointressant och meningslöst, säger Andersson.

-De har inte kommit någonvart. Tyvärr är väl Palme-mordet lite för stort för Sverige och lite för stort för svensk polis, säger författare Jan Stocklassa, som själv tror på en koppling till Sydafrika.

-Varför var det så viktigt att styra bort uppmärksamheten till det här som inte är någonting, frågar sig Lars Borgnäs som menar att det finna många saker som man borde utrett som till exempel säkerhetspolisen.

- Det här är en viktigt fråga för Sverige och den sven ska demokratin, att vi får ett trovärdigt avslut på det här mordet och det fick vi inte alls idag, säger han.

Pinnat inlägg

Nu tackar vi för kvällen och avslutar vår direktrapportering om Palmeutredningen.

Mårten Palme om vittnet Annas försök att rädda Olof Palmes liv:

– Jag tycker att det är en fantastisk insats, verkligen. Det är kul att träffa dig och att framför allt få tacka. Det är ett fantastiskt exempel på hur man ska agera i en sådan situation och försöka rädda liv.

Anna svarar Mårten Palme:

– Det betyder väldigt mycket, jag blev så glad när jag insåg att du var här i dag. Att få en möjlighet att få prata med varandra. Jag var ändå i den situationen där din pappa dog, och träffade din mamma under en svår situation.

– Jag hoppas och önskar att det blir lite lugnare för oss nu.

Vittnet Anna om att utredningen läggs ner:

– Jag känner förstås en väldigt stor lättnad att utredningen läggs ner. Det har varit en pågående känsla och oro för mig. Både att det har funnits en mördare där ute, men också att det skulle hända någonting som gör att jag hamnar i rättegång igen. det har varit en skräck. jag känner mig lättad, trots att jag också skulle vilja se att det fanns mer bevis bakom beslutet.

Advokat Thomas Bodström, tidigare justitieminister, gästade Aktuellt.

- Krister Peterson har ju själv sagt att han inte skulle väcka åtal på det här underlaget och det tror jag att de allra flesta åklagare delar den uppfattningen. För det finns ingen direkt bevisning utan det är slutsatser som dras och det kan man inte väcka åtal på och än mindre fälla någon för i domstol.

Vad tänker du om det då?

- Ja, vi kommer inte få detta uppklarat på det sätt att man nu kan säga att vi kan lägga det här bakom oss. Det krävs en domstol som dömer för det utan jag tror att vi faktiskt får acceptera det som är det viktigaste nämligen att det här är en slutpunkt för en 34 år lång utredning.

Men hade utredningen kunnat göra på ett annat sätt då?

-Inte de som leder det här arbetet nu, utan det här är ju fel som begicks för 34 år sedan men hade man lett utredningen på samma sätt som man gjort efter Anna Lindh, då hade man definitivt löst det här ganska enkelt tror jag.

SVT-journalisten Lars Lampers om hur Hans Holmér kunde få en så betydande roll i utredningen:

– Precis innan mordet hade polisen två brottsfall i Stockholm, bl.a. ett utpressningshot mot SJ och ett dubbelmord. Man skapade då en ledningsgrupp med Hans Holmér i spetsen, och man lyckades lösa dem. Det var självklart att man skulle ha en ledningsgrupp även efter Palmemordet, men de var inte alls mogna för det.

Krister Petersson får frågan i Aktuellt om detta verkligen är ett avslut på Palme-mordet, trots den kritik dagens besked har gett upphov till.
- För mig är det ett avslut och för Palmegruppen så har vi ju presenterat ett beslut om att förundersökningen ska avslutas, så för oss är det en slutpunkt. Jag hoppas att om människor tar del av det vi har sagt och funderar kring det som har presenterats så kommer de också komma till den slutsatsen att det här är en logisk och sammanhängande berättelse som vi har presenterat.

Sonny Björk fortsätter:

– Utredningen i sin helhet var milt sagt lite katastrofal. Vad gäller de tekniska bitarna var det bättre ordning för att det fanns striktare regler.

På frågan om han hörde talas om Skandiamannen i utredningens tidiga skede:

– Som kriminaltekniker vill man hålla sig borta från det som inte är fakta, men nog hörde jag talas om Skandiamannen. Men jag kan inte sätta det i något sammanhang.

Sonny Björk, Palmeutredningens tidigare vapenutredare, om varför man bara provsköt vapen från Stockholms län:

– Ser man makarna Palme gå in på biografen hade man ungefär två timmar på sig att åka och hämta ett vapen, därför gjorde man begränsningen till Stockholms län.

Krister Petersson intervjuas igen i Aktuellt och får bland annat frågan om hur självklart det var att namnge Skandiamannen, Stig Engström.
-Jag har gjort övervägande kring det här och min bedömning är att jag har skälig grund för mitt påstående så det utgör inte ett brottsligt agerande från min sida, det vill säga förtal av avliden utan det faller väl inom det tillåtnas gräns , säger Petersson.

Christina Jutterström, chefredaktör vid DN när Olof Palme sköts ihjäl, om hatet mot statsministern:

– Det pågick, men det var på något sätt som om de etablerade medierna inte tog det på allvar. Ingen kunde riktigt föreställa sig att någon skulle komma sig för att mörda landets statsminister. Det händer i USA, men inte Sverige. Men det här gick djupare och var betydligt starkare än vad många av oss kunde föreställa oss.

Den 28 februari 1986 klockan 23.21 blev statsminister Olof Palme (S) mördad. Sedan dess har skotten på Sveavägen varit ett mysterium (den enda som åtalats för mordet och sedermera friats i hovrätten är Christer Pettersson).

134 personer har erkänt mordet på Olof Palme, varav 29 direkt till polisen. Men det finns bara en gärningsman, enligt chefsåklagare Krister Petersson: den så kallade Skandiamannen Stig Engström.

”Kommit så långt man kan begära”

Och med det beskedet står det alltså klart att mordet på Olof Palme inte kommer att prövas i domstol. Stig Engström avled år 2000 och kan därför inte åtalas.

– Jag anser att vi kommit så långt man kan begära. Vi kommer inte runt en person som gärningsman. Den personen är Stig Engström, sa förundersökningsledaren under den historiska pressträffen.

Enligt Krister Petersson skulle de bevis som presenterades under dagen räcka för en häktning, men inte för en fällande dom. Teknisk bevisning saknades och fortfarande finns inget mordvapen.

Nedan kan du följa SVT Nyheters direktrapportering:

Här är åklagarens slutsatser kring Stig Engström

  • Stig Engströms klädsel stämmer väl överens med med flera av vittnenas uppgifter.
  • Inget av vittnena har pekat ut Stig Engström som varande på brottsplatsen – har han varit där så har han försvunnit innan han givit intryck på något av vittnena.
  • Egna uppgifter om agerande stämmer i delar överens med hur gärningsmannen agerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet