De flesta svenskar kan se fram emot en riktigt varm och behaglig påsk. Den södra delen av landet ser ut att få konstant högtryck hela långhelgen.
– Det kan variera med molnen, men det blåser inte så mycket och det kommer vara varmt, säger meteorologen Åsa Rasmussen.
Temperaturen i syd kommer vara omkring eller över 20 grader. Det är något kallare längs kusterna där vattnet kyler ner.
Varannan dag sol i norr
I den norra halvan av landet händer det mer på väderfronten, och det ser ut att bli ”varannandagsvärme”.
– Det blir lite moln och regn på långfredagen och sedan en solig lördag, säger Åsa Rasmussen.
Mer moln och regn, och snöbyar i fjällen, passerar sedan västerifrån på påskdagen. Den regnprognosen är dock något osäker.
– Den exakta banan är svår att säga, men å andra sidan handlar det om små mängder, säger Åsa Rasmussen.
Regnet kan komma att smälta snön på de platser i norr där den fortfarande ligger. På annandagen blir det sedan åter soligt. Varmast i Norrland väntas det bli längs den södra sträckan av kusten, med strax under 20 grader.
Använd solskydd
Det varma vädret är över normaltemperaturerna men inte extremt, enligt SVT:s meteorologer.
– Det är typiskt för en varm andra halva av april, säger Nitzan Cohen.
Värmerekordet för månaden är från 27 april 1993, då det var 29 grader i Genevad i Halland.
Även om det rekordet står sig lär många vilja vistas ute i solen. Men det är lätt att bränna sig, påminner Åsa Rasmussen.
– Solen står lika högt som i slutet av augusti, så solskydd måste man tänka på. Det känns inte lika varmt eftersom marken och vattnet inte har värmts upp, men solen bränner lika mycket.
Björken börjar blomma
Ett annat orosmoln på den annars blå himlen är att pollensäsongen är i gång. Björkpollen, som många är allergiska mot, börjar märkas av längst i söder. Även längre upp i landet kan allergiker känna av symptom.
– Det finns en massa andra pollenslag. Är man känslig mot björk, som är det vanligaste, kan man ha annan känslighet också. Det är en också hel del dammpartiklar som inte tvättats ur luften eftersom det inte regnat, säger Åsa Rasmussen.
Just bristen på regn på sistone gör att det är risk för gräsbrand i den södra halvan av landet. Därför är det viktigt att vara försiktig om man tänkt sig en grillpremiär i påsk.
– Gräset är snustorrt, och väldigt lättantändligt, sade SVT-meteorologen Tora Tomasdottir tidigare i veckan.