Mobilkamerorna fram när solen på tisdagen sänker sig över i Sundet efter ännu en högsommarvarm dag i Malmö. Foto: TT

Varmaste maj sedan mätningarna började

Uppdaterad
Publicerad

Majmånad har varit rekordvarm. Tidigare högsta noteringar för medeltemperaturer har slagits på flera håll i landet och legat på nivåer med juli. Enligt meteorologerna ser det inte ut att komma något regn de närmaste tio dagarna.

Varm, varmare, varmast. Med de orden kan man summera årets maj i rekordböckerna. Större delen av månaden har varit stekhet och flera värmerekord har noterats från norr till söder.

– Vi kan se att medeltemperaturen har legat 5-6 grader över det normala. Rekord har slagits på olika håll i landet med 1-2 grader, säger Joel Mellin, meteorolog på SVT.

Det gör att vädret i maj kan sammanliknas med en typisk sommarmånad. På vissa håll i landet har det till och med varit varmare. Umeå, Göteborg, Örebro och Lund är exempel på städer som har haft en något högre eller lika hög medeltemperatur jämfört med juli.

Maj bjöd på massor av sol

Även enskilda dagar har folk fått svettas i 30-graders gassande sol. Göteborg hade häromdagen sin varmaste majdag hittills, där visade termometern som mest 31,1 grader.

Solen har också minst sagt hållit sig varit framme och levererar rekord.

– Många stationer har mätt 400 soltimmar. Det är 150 procent mer än det brukar vara för maj.

Eldfarligt i skogen

I det värma och soliga vädret har bristen på regn medför att det är oerhört torrt i skog och mark.

– Risken för skogsbränder varierar från hög till extremt stor. Flera kommuner har redan nu gått ut med eldningsförbud. Och risken för bränder ser heller inte ut att ändras. Det är inte mycket nederbörd att vänta de närmaste tio dagarna.

Något kallare luft kommer dra ner temperaturerna i nästa vecka men sedan spås värmen stiga igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.