Vårens första kalla månader följdes av ett plötsligt väderomslag till högsommarvärme som hållit i sig under större delen av maj och juni.
Det ledde till att många träd och växter blommade samtidigt säger Tomas Roslin, professor vid institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).
– Nu hände allt på en gång och många drabbades av allergier.
Mer mygg på vissa håll
Även insekter har påverkats av värmen och därför kommit fram tidigare än vanligt, till exempel många dagfjärilar samt mygg, som det har varit ovanligt mycket av i mellersta Sverige hittills i år. I övrigt har värmen inte lett till fler småkryp än vanligt utan bara att de har kommit tidigare.
För många djur och växter kan det finnas en fara med en tidig vår. Om nattemperaturerna är låga eller kölden kommer tillbaka kan det bli svårt för dem att klara sig. Men så har det inte varit i år, säger Tomas Roslin.
– För även nattemperaturerna har varit ganska höga och vintern har inte kommit tillbaka utan värmen har fortsatt att hålla i sig.
Torkan kan innebära problem
Det som däremot hotar växtligheten och småkrypen är torkan. Om sommarvärmen fortsätter att hålla i sig kan det i längden innebära problem för en del arter.
– Det är extremt torrt nu jämfört med ett vanligt år. Om du tittar på en vanlig gräsmatta så är de brunbrända och om det fortsätter så här så kommer sensommarväxterna inte att klara sig särskilt bra och då kan vi också få se ganska få insekter mot slutet av sommaren.