Varning utfärdas för ruccolasallad

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket avråder nu människor från att äta ruccolasallad från Italien sedan man gjort ytterligare fynd av salmonella i sådan sallad.

Det räcker inte ens att skölja sallad- en mycket noga för att bakterierna ska försvinna. Salladen kan bara ätas om den ingår i varma rätter, eftersom bakterierna dör i värme.

Under de senaste två månaderna har fyra olika salmonellatyper hittats i italiensk ruccola i olika länder i Europa. Livsmedelsverket ska nu kontakta italienska myndigheter för att begära att de vidtar åtgärder.

De flestan salmonellafynden i ruccola upptäcktes vid rutinkontroller. Provtagningarna har utökats sedan dess.

Livsmedelsverket rekommenderar lokala tillsynsmyndigheter att fortsätta undersöka den italienska ruccolasalladen och uppmanar handel och importörer att förstärka kvalitetskontrollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.