För att odla bönor som räcker till en kopp kaffe krävs t.ex. 140 liter vatten. För att odla bomull till ett par jeans krävs 10.000 liter vatten. Förbrukningen bör minska, anser WWF.
-Många produkter tillverkas i torra områden i u-länder där vatten är en bristvara och därmed utsatt för hårt tryck, säger Lasse Gustavsson, gene- ralsekreterare för WWF i Sverige.
Varje svensk konsumerar i genomsnitt 5.890 liter vatten per dag. Det motsvarar ungefär 74 badkar. Vi förbrukar därmed mer än flera andra europeiska länder som till exempel Storbritannien och Nederländerna.
Virtuellt vatten
Enligt Världsnaturfonden svarar hushållsvattnet för knappt 6 procent av det förbrukade vattnet. Den största mängden av vår vattenförbrukning består av det som John Anthony Allan kallar ”virtuellt vatten”, alltså den vattenmängd som krävs för att producera maten vi äter, kläderna vi bär och prylarna vi använder.
-Om man till exempel ska tillverka kaffe måste man först använda en viss mängd vatten för att odla bönorna, sedan måste kaffet transporteras, förpackas och marknadsföras med allt vatten som det innebär, förklarar John Anthony Allan.
Bli vegetarian
Det viktigaste man som konsument kan göra för att bidra till att minska vattenförbrukningen är att se över sina kostvanor. Enligt John Anthony Allan står livsmedelsprodukter för 90 procent av den virtuella vattenförbrukningen.
-Om man till exempel är vegetarian behövs två och en halv kubikmeter vatten per dag för att producera sin mat. Äter man däremot kött behövs fem kubikmeter vatten per dag, säger John Anthony Allan.
På frågan om John Anthony Allan själv är vegetarian svarar han:
-Ja, jag har blivit vegetarian.
En hamburgare kräver 2.400 liter vatten
Exempel på hur mycket vatten som i genomsnitt krävs för att producera olika varor:
Ett glas mjölk 200 liter vatten
Ett glas öl 75
En kopp kaffe 140
En kopp te 35
Ett glas vin 120
Ett glas äppeljuice 190
Ett glas apelsinjuice 170
En påse chips 185
En skiva bröd 40
En skiva bröd med ost 90
En potatis 25
Ett äpple 70
Ett ägg 135
En hamburgare 2.400
En tomat 13
En apelsin 50
Ett A4-papper 10
En bomulls-t-shirt 2.000
Ett par läderskor 8.000
Ett par jeans 10.000
Ett mikrochip 32
Källa: Hoekstra, Chapagain, Allan