Folke Wirenhed är 1,5 år gammal och drabbad av vattkoppor. Här tas han om hand av mamma Karin. Foto: SVT

Vattkoppor kan försvinna: ”Vi utreder allmän vaccinering”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utreds om vaccin mot vattkoppor ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige. I dag är det få barn som vaccineras mot vattkoppor, men viruset kan betyda livsfara för vissa barn och kostar dessutom samhället stora pengar.

Varje år läggs mellan 300 och 400 barn in på sjukhus på grund av vattkoppor, och det finns fall där barn dött av viruset. Därför utreder nu Folkhälsomyndigheten om vattkoppsvaccin ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet som erbjuds alla barn i Sverige gratis. Då skulle viruset på sikt försvinna nästan helt från Sverige.

Det skulle även innebära att bältros, som hänger ihop med samma virus, också skulle försvinna till sist. Bältros kan utvecklas senare i livet hos den som har haft vattkoppor men inte byggt upp ett tillräckligt starkt försvar mot viruset.

– Vi utreder nu både ett vaccin mot vattkoppor och ett mot bältros. Med bara ett vaccin mot vattkoppor skulle annars risken för bältros kunna öka en period, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

”Hade gärna sluppit”

Folke Wirenhed, ett och ett halvt år gammal, river sig på magen och ryggen. Hela han är prickig som en smörgåskorv. Här och där finns skorpor som lätt blöder när han kliar.

Det är vattkopporna som slagit till.

– Jag försökte få tag på vaccin inför att vi skulle resa bort och träffa ett smittat barn, men det fanns inget att få tag på just då. Folke har mått jättedåligt av vattkopporna. Jag vet inte mycket om eventuella risker med ett vaccin, men vi hade gärna sluppit det här, säger Folkes mamma Karin Wirenhed.

Beslut i sommar

För vissa barn som drabbas kan det bli värre.

– Vi ser mycket allvarligt på vattkoppsviruset. Barn som får cancerbehandling och utsätts för viruset kan bli mycket svårt sjuka, och dessutom måste vi ibland ge tung antiviral, förebyggande behandling till cancerbarn för att de ska kunna vistas i skola och förskola när vattkoppsviruset drar fram, säger barnonkologen Petter Svenberg på Karolinska sjukhuset i Solna.

Nu ska Folkhälsomyndigheten väga kostnader för sjukdagar och sjukhusvård mot kostnader för en allmän vaccinering. Vaccinet måste dessutom vara säkert och etiskt försvarbart. Först i sommar kommer politikerna att fatta beslut om vaccinet ska bli gratis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.