Växlingskontor misstänks ha tvättat knarkmiljoner – snart inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

En kvarts miljard kronor i brottsvinster misstänks ha slussats till den grovt organiserade brottsligheten via ett växlingskontor i centrala Stockholm. Snart inleds rättegången som påstås visa hur 16 kriminella nätverk använt kontoret för att göra knarkaffärer. En som misstänks ha haft sina knarkmiljoner där är den utpekade ledaren för Vårbynätverket.

Runt hörnet från Mariatorget på Södermalm i Stockholm låg växlingskontoret World Exchange som i åratal väckt polisens misstankar efter att kända kriminella kommit dit med sina pengar.

Bank för knarkpengar

Trots hemlig kameraövervakning sedan 2019 var det först våren 2020 – genom information som kom via Encrochat som fransk polis hackat – som bevisningen stärktes mot företrädare för växlingskontoret och gängkriminella. I en husrannsakan hittades påsar med kontanter i dolda utrymmen, exempelvis ovanför takpanelerna. Påsarna var märkta med handskrivna lappar med smeknamn på personer som enligt utredningen är kända gängkriminella.

Enligt utredningen har 16 kriminella nätverk använt växlingskontoret World Exchange som sin bank för knarkpengar. En av de här påsarna med kontanterna tillhör enligt utredningen en 32-åring som pekas ut som ledare för det kriminella Vårbynätverket. Han misstänks ha haft 2,6 miljoner på kontoret som använts för handel av bland annat kokain. Han förnekar brott.

Grovt penningtvättsbrott och synnerligen grovt narkotikabrott

Det är ansvariga för växlingskontoret och flera misstänkta knarksmugglare som misstänks för bland annat grovt penningtvättsbrott och synnerligen grovt narkotikabrott. Alla nekar till brott.

Förutom att förvara och hämta ut pengar här har kriminella kunnat ta ut stora belopp utomlands – utan myndigheternas insyn – via det så kallade hawala-systemet.

– Man lämnar in pengar här och så kan man hämta ut motsvarande summa i exempelvis Nederländerna och Spanien, säger Magnus Sohlén, gruppchef på polisens utredningsenhet i Region Stockholm.

Fler åtal väntas

En liknande utredning pågår även mot tre växlingskontor i Malmö där åtal väntas komma efter sommaren. Polis, åklagare och tillsynsmyndigheten finansinspektionen är alla överens om att tillsynen mot liknande verksamheter och dess företrädare måste skärpas ordentligt om man ska kunna komma åt den organiserade brottsligheten.

 – Man kanske behöver ett mer omfattande tillstånd där det ställs mer krav på organisation och ger oss mer möjligheter att bedriva tillsyn över det här institutet. För i dag är det enklare för vissa institut. Vi har inte fullt tillsynsmandat, säger Åsa Thalén, chef för Finansinspektionens avdelning för operativa risker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.