Först skedde prostitutionen på gatan. Sedan flyttade den in på nätet, på sexsajter. Nu kan Veckans brott avslöja och visa upp ett nytt fenomen: att sexhandeln har flyttat in på helt vanliga dejtingappar.
Redaktionen på Veckans brott startade ett konto på Tinder där den utgav sig för att vara en ung kvinna och fick genast förslag av sexköpare. När redaktionen lade till att de sökte ”en generös man”, fick de ännu fler: 37 män på bara tre dagar, innan kontot stängdes.
Tinder är tydliga med att sexhandel via appen är förbjudet och användare kan enkelt själva anmäla misstänkta konton, som sedan stängs ned av företaget. Trots det kan Veckans brott visa att sexhandeln pågår.
– Det mest oroväckande med det ni nu kan visa upp är att sexköparna har blivit mycket mer aggressiva och tar steget ut i en värld där människor dejtar på vanligt sätt, säger Simon Häggström, kriminalinspektör vid polisens människohandelsgrupp, Nationella operativa avdelningen.
Sexhandeln svår att upptäcka
Dessutom blir prostitutionen svårare att upptäcka.
– På sexsajterna kan vi läsa prislistor rakt upp och ned. En halvtimme för 1 500 kronor, det är inget snack om saken. På Tinder drunknar prostitutionen bland alla som bara vill dejta, säger Simon Häggström.
Veckans brott startade också ett konto där de utgav sig för att vara en ”generös man” och fick erbjudanden från kvinnor om att köpa sex – åtta förslag på tre veckor. Sedan blev även detta konto anmält och stängdes.
– Här har vi en dejtingapp med ett stort antal män som vill träffa någon. Då gör den säljande parten entré i den här världen också, säger Simon Häggström.
Vill börja arbeta mot dejtingapparna
Efter att Veckans brott uppmärksammat polisen på detta vill han börja arbeta mot dejtingapparna.
– När vi nu ser att prostitutionen fått sitt genombrott här måste vi givetvis följa med där också. Samtidigt måste man vara ärlig och säga att utifrån hur många vi är, kan vi inte räcka till och vara överallt.
Tinder: Det är ett brott mot våra användarvillkor
SVT har varit i kontakt med Tinder som konstaterar att all form av sexhandel är ett brott mot dejtingappens användarvillkor. De uppmuntrar användarna själva att anmäla det om det dyker upp i flödet.
”Om en användare ser en profil som bryter mot våra användarvillkor så uppmuntrar vi dem att rapportera det”, skriver en talesperson för Tinder i ett mejl till SVT.
”Det kan leda till att profilen tas bort eller att användaren förbjuds att använda appen. Det är enkelt att anmäla en användare”.
Så gick Veckans brott till väga
- Prostitution förekommer på många olika sociala medier och appar. Vi provade en av de populäraste dejtingapparna, Tinder. Man registrerar ett konto, laddar upp en bild och en presentation av sig själv, och bläddrar bland andra användare och matchar (väljer ut) dem som man är intresserad av.
- Först startade redaktionen ett konto där den utgav sig för att vara en fotomodell i 20-årsåldern. En bild på kvinnas överkropp i tajt klänning lades in i profilen. Redaktionen fick flera matchningar där de flesta var män som sökte en dejt eller en långvarig relation. Men också flera förslag från sexköpare.
- Sedan lade redaktionen till att den sökte ”en generös man”. Då sköt antalet sexköpare i höjden och den fick 37 förslag på tre dagar.
- Slutligen startade redaktionen ett konto där den utgav sig för att vara en medelålders man som beskrev sig själv som ”generös”. En bild på en bar överkropp användes som profilbild. Då fick redaktionen åtta förslag på tre veckor från kvinnor som ville sälja sex.
- Prostitution är förbjudet på Tinder. Systemet bygger på att användarna själva anmäler konton med misstänkt prostitution. Veckans brotts kvinnokonto stängdes efter en vecka. Manskontot stängdes efter tre veckor. Ur Tinders regelverk: Att främja eller förespråka kommersiella sexuella tjänster, människohandel eller andra icke-samtyckta sexuella handlingar är strängt förbjudet och kommer att leda till att ditt konto på Tinder förbjuds.