Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad folk på stan vet om Gustav Vasa – och varför historikern beskriver honom som girig. Foto: Michael Jansson

Vem var Gustav Vasa egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Nationaldagen blir speciell i år, eftersom Sverige firar 500 år som självständigt land.

1523 valdes Gustav Vasa till kung, men vem var han egentligen utöver kungen som gett namn åt ett skepp och en skidtävling?

Historikern Joakim Scherp menar att svenska staten fick en öppen kanal till sina medborgare med Gustav Vasa. Det är en av anledningarna till att kungen kom att bli så betydelsefull för Sverige som en stark och självständig stat.

– Det fanns inte längre några adelsmän som låg mellan kungamakten och undersåtarna, utan det var kungens fogdar som skötte direktkontakten. Detta skapade stor legitimitet för kungamakten som visste vad folk tyckte och tänkte ute i byarna och det försökte man också påverka.

Förutom firandet under nationaldagen kommer Gustav Vasas 500-årsjubileum uppmärksammas på Gripsholms slott i augusti. Konferencier blir Fredrik Lindström.

Vad tror du att Gustav Vasa hade tänkt om hade dykt upp under firandet?

– Jag tror att han hade varit förvånad över hur illa klädda folk är och att man inte har ballongbyxor, silkesstrumpor och guldbrodyr längre, säger Fredrik Lindström och fortsätter:

– Han skulle också ha svårt att förstå svenskan, som det har hänt mycket med på 500 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.