Enligt Postnord ställer banarbetena ofta till det då man inte alltid håller de planerade så kallade tidsgränserna. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Trafikverket: ”Vi behöver minst tio år”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Trafikverket tar det, efter decennier av eftersatt underhåll, minst tio år innan den svenska järnvägen börjar fungera normalt igen.

– Det är väldigt tråkigt när det inträffar förseningar med posttågen, för det är något vi prioriterar. Det är jämförbart med X2000, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Myndigheten Trafikverket har ansvaret för underhållet på den eftersatta svenska järnvägen. Enligt Bengt Olsson har de fått mer pengar av regeringen för ökat underhåll.

Men det ökade antalet banarbeten innebär också flera störningar i tågtrafiken.

– Vi behöver åtminstone tio år för att jobba i kapp. Vi har satt i gång och det blir fler jobb i sommar än tidigare år, säger Bengt Olsson.

LÄS MER: TV: Tågproblem leder till miljontals försenade brev

Håller inte tidsgränserna

Enligt Postnord ställer banarbetena ofta till det då man inte alltid håller de planerade så kallade tidsgränserna. För om till exempel elektriciteten är avslagen längre tid än planerat kan posttåget missa sin passeringstid och behöver då vänta vilket i sin tur kan påverka hela tågsystemet.

LÄS MER: SVT granskar järnvägen

– Det kan hända att man under arbetets gång till exempel grävt av en kabel man inte haft koll på och då kan arbetet dra ut på tiden, säger Bengt Olsson.

LÄS MER: Postnord kan ha tappat bort miljontals brev

Tågtrafiken har ökat med 30 procent

Men det finns ett problem till. Allt fler åker tåg.

– Man ska ha klart för sig att tågtrafiken ökat med 30 procent de senaste fem åren. Ekvationen med mer arbeten att jobba ikapp och ökat tryck med fler tåg är ganska utmanande, det kan jag lugnt säga, berättar Bengt Olsson.

LÄS MER: Hundratals feriepraktik – brev kom aldrig fram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.