– Vi hade redan varnat för stormvindar, men dagen innan började vi ana att det skulle bli något riktigt, riktigt ordentligt. Då såg vi på väderkartorna att väderutvecklingen skulle kunna bli explosionsartad, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad i Gomorron Sverige.
Den 7:e januari 2005 upptäckte meteorologer ett lågtryck i kombination med jetströmmar över Atlanten. Lågtrycket vandrade österut mot Sverige och varningarna höjdes. På lördag kväll svepte förödande orkanvindar över landet, södra Götaland drabbades värst. Det milda vädret året innan hade gjort marken vattensjuk och träd som kom i vägen för Gudrun föll lättare. Minst sju människor dog direkt i samband med stormen och hundratusentals blev utan el.
– Det är alltid så när vi har extremväder att det är en kombination av olika saker som gör att en situation blir väldigt kraftig och i det här fallet var det ju ytterligare det här faktumet, säger Helen Tronstad.
Lågtryck tar ofta en liknande bana som Gudrun, vilket gör södra Sverige speciellt utsatt för stormar, men Helen Tronstad säger att man har lärt sig mycket av Gudrun och är i dag bättre organiserad än för tio år sedan.
– SMHI har i dag en regelbunden kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att vara beredda när det kommer någonting. Man har mycket tätare kontakt i dag.
Stormen Jannike hovrar över Atlanten, i ett liknande läge som Gudrun. Vad säger du om den?
– Vi följer upp den och vi ser på väderkartorna att natten mellan lördag och söndag skulle det kunna blåsa. Vi vet inte riktigt var det kommer att blåsa. Vi vet hur allvarligt det kommer att vara riktigt än, men vi följer den här utvecklingen hela tiden.