”Vi patienter blir handelsvaror på en öppen marknad”

Publicerad

Inom 90 dagar ska man få vård, enligt vårdgarantin i Sverige. Men många får vänta betydligt längre. Pensionären Lena Strand har väntat på operation i flera års tid efter en över 40 år gammal förlossningsskada. 

I Sverige möts riktar hon kritik mot det svenska vårdsystemet. 

– Jag står här och lyssnar på er politiker och jag har väldigt svårt med tilliten. Ni säger att vi har ett tungrott system. Varför ändrar ni det inte då? 

De långa vårdköerna ställer till det för personer som behöver träffa flera olika specialistläkare för att ställa diagnos.  

70-åriga Lena Strand från Luleå är en av de som väntat länge på att få opereras för problem efter en gammal förlossningsskada. Nu har hon fått en remiss till Uppsala och en till Piteå.

Val 2022

– Vi patienter blir handelsvaror på en öppen marknad som inte kan ta emot oss helt och fullt. Det gör ju också att vi känner oss vilsna, säger hon i Sverige möts direktsändning i Luleå.

”Systemet är felbyggt”

Många regioner har problem med långa vårdköer. Men jämfört med flera andra länder har Sverige ändå relativt många läkare och sjuksköterskor, menar läkaren Göran Stiernstedt.

– I många andra länder är vårdköer ett okänt begrepp. Det måste vara något i systemet som är felbyggt. Jag vill hävda att det till stor del är ett administrativt problem, säger Göran Stiernstedt, ordförande vid Karolinska institutet, statlig utredare och läkare.

Se hela debatten om sjukvårdskrisen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet