Agenda har följt med in i reaktorhallen där man förbereder för nedläggningen. Foto: Alex Bolevin

Avveckling vid Ringhals – så ser det ut i reaktorhallen

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sen beslutade huvudägaren Vattenfall att Ringhals 1 och 2 skulle läggas ned i förtid. Nu avvecklas häften av kärnkraftverkets reaktorer. SVT Agenda har följt med in i reaktorhallen där man nu förbereder för nedläggningen.

– Jag tycker att det är lite kapitalförstörelse. Anläggningen är ju trots allt i ganska bra skick. För ung för att stänga av, säger Christer Knutsson och Fredrik Magnusson, som jobbar med att skeppa bort kärnbränslet.

– Vi tjänade inga pengar helt enkelt. Ringhals 1 och 2 var förlustbringande, säger Torbjörn Wahlborg, produktionschef vid Vattenfall.

Avvecklingen på Ringhals

Idag står Ringhals för ungefär 16 procent av Sveriges elproduktion. När de två reaktorer stängt kommer det vara ungefär 10 procent, enligt Energimyndigheten.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill se över möjligheten att fortsätta driften av reaktor 1 och 2. Men ägaren Vattenfall säger till SVT de två reaktorerna inte behövs för Sveriges framtida energiförsörjning och företaget tänker inte stoppa avvecklingen.

Mer om kärnkraftverkens framtid i söndagens Agenda.

Nedrustningen av Ringhals kärnkraftverk

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 & 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 5 år, till 2025 respektive 2026.

Från och med årsskiftet 2019/2020 tas reaktor Ringhals 2 (R2) ur drift, och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift till 2041 respektive 2043.

Fukushima

2011 inträffade en kraftig jordbävning och tsunami i Japan, som ledde till en allvarlig kärnkraftsolycka i Fukushima med flera härdsmältor och radioaktiva utsläpp till omgivningen.

Haveriet i Japan snabbade på kraven på skärpta säkerhetsregler för svenska reaktorer, i drift efter 2020. Men Vattenfall tyckte att ombyggnationen blev för dyr för de äldsta reaktorerna, R1 och R2.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 berodde till stor del på att elpriserna föll men också att det då fanns en speciell skatt på kärnkraften, den så kallade effektskatten. Vattenfall ville begränsa investeringarna för de båda anläggningarna, det skulle alltså bli för dyrare att rusta upp än vad de skulle tjäna på att sälja el.

I energiöverenskommelsen 2016 beslutades det att effektskatten skulle fasas ut. Idag är elpriset högt och resterande reaktorer är lönsamma, enligt ägarna.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med tillsammans åtta reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med en. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.

På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet