Vintern i Sverige är lång och kall, men enligt Socialstyrelsens riktlinjer har du rätt till minst 20 grader hemma, skriver Hem och Hyra.
– Mäter du med vanlig termometer är gränsen 20 grader och 22 om du tillhör en särskild grupp. Äldre personer har svårare att hålla värmen, och handikappade som inte kan röra sig så mycket, säger Michael Ressner, utredare av hälsoskyddsfrågor på Socialstyrelsen, till TT.
Fastighetsägarens ansvar
Både kyla och värme stressar kroppen och kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Och om man bor i hyres- eller bostadsrätt är det fastighetsägarens ansvar att se till att det är rätt temperatur.
Kyla kan ge också ge besvär som nackspärr, och om man ammar kan man få mjölkstockning.
– Man blir känslig och stressad i kroppen om man fryser.
Att ha det för varmt är inte heller bra.
– Det ska inte vara varmare än 24 grader under längre tid, då kan man tappa vätska och bli uttorkad. Det är framför allt ett problem för äldre.
Vill man själv kolla temperaturen duger det gott med en vanlig termometer.
– Mät en meter in från ett fönster eller sex decimeter från en vägg. Mät ungefär mitt i rummet, 1,5 meter ovanför golvet.
Fakta: Temperaturen och hälsan
* Låga temperaturer kan ge hjärt-, kärl- och lungrelaterade sjukdomar.
* För hög temperatur inomhus kan göra luften torr och påverka andningsvägarna. Det kan också leda till illamående, trötthet och huvudvärk.
* Både för höga och för låga temperaturer kan påverka den mentala förmågan, arbetskapaciteten, styrkan och rörligheten. Eftersom den mentala förmågan försämras ökar risken för olyckor.
* Vissa behöver vara särskilt noga med temperaturen. De är personer med sjukdomar och funktionshinder som påverkar rörlighet, ämnesomsättning eller förmågan att reglera temperaturen. Äldre människor som är känsligare för värme och kyla.
Källa: Socialstyrelsen