– Väljarna är väldigt rörliga. Färre känner i hjärtat att de tillhör ett speciellt parti och de bestämmer sig sent, säger professorn i statskunskap Henrik Ekengren Oscarsson. Han är en av forskarna som analyserat resultaten av Valundersökningarnas mellanvalspanel som inkluderar 17 000 personer.
Den stabila: Du är den vanligaste väljartypen – hela 63 procent av svenska folket är som du. Du kanske funderar på att byta parti, men det blir ändå det du röstade på i förra valet. Vare sig valfläsk, skandaler eller partiledarbyten får dig att ändra dig.
Tidiga bytaren: Du är den näst vanligaste väljartypen – 21 procent av svenskarna agerar som du. Du är missnöjd med partiet du röstade på i förra valet och har bytt parti. Beslutet fattade du redan innan årets valrörelse drog igång – och du står fast.
Sena bytaren: Du tillhör en något mindre skara, 7 procent av väljarkåren. Du har gjort slag i saken under valrörelsen och bytt parti. Du har påverkats av ett vallöfte, någon särskild händelse eller en partiledare som gjort starkt intryck. Du kan också ha tänkt taktiskt för att rädda kvar ett parti i riksdagen, eller för att få till ett regeringsskifte.
”Kalla fötter”: Du är också ganska ovanlig – bara 6 procent av väljarna gör som du. Du har vacklat mellan två partier. Du har tänkt rösta på nåt annat än det parti du lade din röst på i förra valet, men slutligen har du bestämt dig för att ta det gamla alternativet.
Den rörliga: Du är rätt unik – bara 3 procent gör som du. Du har haft svårt att bestämma dig – det finns ju så många överväganden att göra. I förra valet röstade du på ett parti, sen funderade du på ett annat under valrörelsen, men det blev till slut ett tredje parti. Kanske av taktiska skäl, eller för att du gillade ett utspel, eller kanske för att en partiledare gett besked i regeringsfrågan.
Källa: Professorn i statsvetenskap Henrik Ekengren Oscarsson, samt Valundersökningarnas mellanvalspanel 2010-2014, som tillfrågat 17 000 deltagare via webbformulär.