Kocken Leila Lindholm tycker att det finns mycket att vinna på att göra sin egen müsli. Framför allt för att först då kan man säkert veta vad den innehåller.
–Jag tycker att det godaste är när man rostar den med kokos och nötter. Men man kan göra müsli på vad man har hemma, det går att blanda lite som man vill.
Hemmagjord müsli håller minst en månad, lite beroende på årstid och vad man har för luftfuktighet hemma.
– På sommaren kan knäckebröd och allting bli mjukt efter ett tag. Men då kan man torka den igen, säger Leila Lindholm.
Leilas müsli
1 liter fiberberikade havregryn
5 dl dinkelflingor
1 dl rostade solrosfrön
1 dl rostade pumpafrön
2 dl valfria russin, gula eller mörka
2 dl torkade tranfbär
2 dl skivade torkade aprikoser
3 dl valfria nötter, exempelvis mandel valnötter hasselnötter
Hacka nötterna och rosta dem lätt i en stekpanna. Blanda ihop alla ingredienser
Leilas granola
Utgå från samma recept som ovan
Sätt ugnen på 175 grader
Rosta nötterna lätt i ugnen
Blanda med alla ingredienser utom den torkade frukten
Blanda 0,5 dl vatten, 0,5 dl olja samt 0,5 dl honung eller sirap och droppa över blandningen
Rosta allting i ugnen i 25-30 minuter
Var noga med att röra om så att det inte bränns
Låt svalna och blanda med den torkade frukten