I en lokal i södra Stockholm möter SVT Nyheter honom. En man i 30-årsåldern som gått med på att träffa oss och vara helt öppen, så länge han får vara anonym. Vi frågar honom vad han vill att vi ska kalla honom.
– Kalla mig vad du vill, så länge du inte tjallar ned mig, säger ”Mike” och skrattar.
Vi går nedför en trappa och hamnar på nedervåningen i lokalen. Det är inte en mörk källare med betongväggar, utan en traditionell, vitmålad lokal. Mike är inte någon hemlig typ med mörka kläder, han har skjorta på sig och jeans. Han är vältalig och väldigt välkomnande.
– Jag har dopat mig i två omgångar. En gång när jag var i 20-årsåldern och så nu. Några av vännerna vet, men varken flickvän eller familj har en aning, säger Mike.
Estetiken viktigare än storleken
Han är muskulös, men inte så stor så att man tittar två gånger. Vi sitter vid ett bord samtidigt som han äter.
– Nej, jag vill inte bli så stor, utan ha en muskulös kropp utan för mycket kroppsfett. Det är inte så att jag ska tävla i bodybuilding eller något. Jag vill inte se ut som en uppstoppad actionfigur. Kläderna ska sitta fint och jag ska fortfarande kunna klia mig i nacken, säger Mike.
Han öppnar sin väska och tar fram sin proteinshake samtidigt som han förklarar att han endast tränar och brukar anabola för utseendet.
– Anabola ska inte hjälpa mig att tävla i något. Jag är övertygad om att de flesta som tar det i dag endast gör det för att se bra ut. Självklart går det hand i hand. Anser du att du ser bra ut, så kommer du att må bra. Men att vara vältränad är den sociala normen i dag. Det är standard!
Han torkar munnen och tar sedan fram sin telefon.
– Kolla, hela min Instagram och Facebook är fyllda med folk som visar upp sina tränade kroppar. Det är en livsstil som också har blivit normen. Det här har med sociala medier att göra, där så kallade ”influencers” med miljoner följare och sponsorer sätter trender för oss med vanliga jobb och begränsad fritid, säger Mike.
Enklare att få tag på i dag
Han förklarar skillnaden mellan hur det var första gången han dopade sig och hur det är i dag.
– Det var inte lika vanligt då. För mig var det svårare att få tag på steroider, men nu känns det vanligare. Största skillnaden nu, förutom att det är fler som gör det, är att jag ser fler unga och fler kvinnor som tar.
Mike minns när han var 20 år och först dopade sig.
– Jag tänkte att ju mer jag tar, desto större blir jag. Jag tänkte inte alls på risker eller konsekvenser. När unga tar det utan någon som helst bevakning från läkare, så kan det vara farligt. Här om dagen pratade jag med en 19-åring som berättade att han använder steroider. Vad vet han om konsekvenserna?
Tänkte bara på resultatet
Han menar att konsekvenstänket inte fanns när han var ung. Fokus låg på resultatet, och han mådde bra av komplimangerna.
– Förändringen gick fort. När jag började använda steroider så blev jag stor mycket fortare än när jag tränade naturligt. Folk lägger märke till det och berömmer dig. Därför tror jag starkt på att det är beroendeframkallande, just för att det går fort men även för att man inte vill förlora musklerna man byggt upp och fått beröm för. Man tänker inte på konsekvenserna, utan bara på resultatet.
Stort mörkertal
För fem år sedan bedömde dåvarande ordföranden för Nationellt kompetensutvecklingsprojekt, Gerhard Larsson, att det fanns cirka 10.000 svenskar som var regelbundna användare av steroider. 2016 uppdaterades siffrorna, och han konstaterade att användarna hade blivit fler. Man uppskattade att det fanns 30.000 regelbundna användare och 10.000 tillfälliga användare som inte var beroende.
– Jag håller med om att det blivit fler. Men bara 30.000 i hela Sverige? Jag har inga siffror eller bevis på det men jag är villig att sätta allt jag äger på att det är många fler. Hur har de fått fram de här siffrorna? frågar sig Mike.
Siffrorna har hämtats från en uppskattning baserad på antalet beslag under året. Tidigare har siffror hämtats från enkätundersökningar och rapporter från läkare.
– Min flickvän, som jag tycker om och litar på, vet inte att jag använder steroider. Så om jag inte berättar för henne, ska jag då lita på någon läkare eller forskare och berätta för dem att jag dopar mig?
Mike avslutar med att säga att människor inte erkänner att de använder steroider och därför tror han att det finns ett stort mörkertal.
Stora risker med anabola steroider
Fysiska biverkningar
- Män får kvinnobröst. Hos män kan bröstkörtlarna växa och ge ett utseende som påminner om kvinnobröst. Det här drabbar ungefär hälften av användarna.
- Kraftig akne. Den som använder anabola steroider kan drabbas av svår akne under och efter en steroidkur.
- Ökad kroppsbehåring – och ökat håravfall. Det är inte ovanligt att den som dopar sig med steroider får mer hår på kroppen generellt. Men preparaten medför troligen också håravfall på huvudet, särskilt för personer där flintskallighet ligger i släkten.
- Hjärtat tar stryk. Anabola steroider leder till förhöjt blodtryck och andra åkommor som påverkar hjärtat. Risken för att få en blodpropp ökar också.
- Könsorganen förändras. Männen kan få inflammerade testiklar och minskad spermieproduktion, som kan hålla i sig i flera år. Kvinnor får oregelbunden menstruation och förstorad klitoris. En vanlig biverkning hos kvinnor är dessutom att de får en mörkare röst.
Psykiska biverkningar
- Ökat självförtroende. En kur med anabola steroider pågår i ett antal veckor och den som använder preparatet kan uppleva en känsla av att vara oövervinnerlig i början av en kur.
- Aggressivitet. En bit in i kuren inträder en period av minskat omdöme och allmän svårighet att känna gränser. Vilket kan leda till bland annat starka känslor av
- Depressivitet och ångest. Mellan två kurer kommer användaren att uppleva depression och nedsatt självförtroende i takt med att muskelmassan minskar och att beundran från andra avtar.
- Utöver de åkommor som listas här ovan kan du drabbas av bland annat panikångest, oro, psykos, sömnsvårigheter, empatistörning och ätstörningar.
Källa: Läkartidningen
Hit kan du vända dig om du behöver hjälp
Har du använt dopningspreparat eller behöver hjälp med att sluta kan du kontakta Dopningsmottagningen i Örebro, som tar emot patienter från hela landet från det att man fyllt 16 år.
Det går att ringa anonymt, och det går även att som anhörig kontakta Dopningsmottagningen i Örebro.
Om du drabbas av psykiska besvär som ångest eller depressioner, kan du vända dig till psykiatrins öppenvård.
Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.
Källa: 1177