Foto: SVT Design

Det händer med kroppen när du tar anabola steroider

Uppdaterad
Publicerad

Den som använder anabola steroider kan på kort tid uppleva att muskelmassan ökar och att träningen ger ett bättre resultat än vad den gjort utan preparatet. Men biverkningarna är många och påverkar användaren både fysiskt och psykiskt. Kvinnliga bröst på män, förstorad klitoris på kvinnor, depression och panikångest är några av effekterna ett missbruk kan ge.

Det händer med kroppen

Män får kvinnobröst. Hos män kan bröstkörtlarna växa och ge ett utseende som påminner om kvinnobröst. Det här drabbar ungefär hälften av användarna.

Kraftig akne. Den som använder anabola steroider kan drabbas av svår akne under och efter en steroidkur.

Ökad kroppsbehåring – och ökat håravfall. Det är inte ovanligt att den som dopar sig med steroider får mer hår på kroppen generellt. Men preparaten medför troligen också håravfall på huvudet, särskilt för personer där flintskallighet ligger i släkten.

• Hjärtat tar stryk. Anabola steroider leder till förhöjt blodtryck och andra åkommor som påverkar hjärtat. Risken för att få en blodpropp ökar också.

• Könsorganen förändras. Männen kan få inflammerade testiklar och minskad spermieproduktion, som kan hålla i sig i flera år. Kvinnor får oregelbunden menstruation och förstorad klitoris. En vanlig biverkning hos kvinnor är dessutom att de får en mörkare röst.

Det händer i knoppen

• Ökat självförtroende. En kur med anabola steroider pågår i ett antal veckor och den som använder preparatet kan uppleva en känsla av att vara oövervinnerlig i början av en kur.

• Aggressivitet. En bit in i kuren inträder en period av minskat omdöme och allmän svårighet att känna gränser. Vilket kan leda till bland annat starka känslor av svartsjuka med aggressivitet med verbala och fysiska inslag som följd.

• Depressivitet och ångest. Mellan två kurer kommer användaren att uppleva depression och nedsatt självförtroende i takt med att muskelmassan minskar och att beundran från andra avtar.

Utöver de åkommor som listas här ovan kan du drabbas av bland annat panikångest, oro, psykos, sömnsvårigheter, empatistörning och ätstörningar.

Källa: Läkartidningen

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

Har du använt dopningspreparat eller behöver hjälp med att sluta kan du kontakta Dopningsmottagningen i Örebro, som tar emot patienter från hela landet från det att man fyllt 16 år.

Det går att ringa anonymt, och det går även att som anhörig kontakta Dopningsmottagningen i Örebro.

Om du drabbas av psykiska besvär som ångest eller depressioner, kan du vända dig till psykiatrins öppenvård.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.