Djursdala skola i Vimmerby kommun. Foto: SVT

Ovanligt vallöfte från Liberalerna i Vimmerby – vill lägga ner landsbygdsskolor

Uppdaterad
Publicerad

De fyra mindre skolor som tidigare hotats av nedläggning i Vimmerby finns kvar. Men nu går Liberalerna i till val på att skolorna i Djursdala och Rumskulla ska läggas ner.

– Egentligen vill vi lägga ner alla fyra, men som kompromiss föreslår vi att man lägger ner två skolor, säger Johan Rosén som är förstanamn på Liberalernas kommunlista i Vimmerby.

Fyra landsbygdsskolor i Gullringen, Djursdala, Tuna och Rumskulla i Vimmerby kommun hotades av nedläggning när majoriteten lade fram sin rambudget 2015. Efter protester, bland annat genom en nyskriven elevsång, ändrade sig politikerna och endast skolorna i Gullringen och Djursdala var nedläggningshotade. Men även de skolorna räddades vid en folkomröstning 2016, där mer än hälften röstade mot nedläggning.

Val 2018 Småland

Johan Rosén säger att frågan om landsbygdsskolorna gjorde att Liberalerna i Vimmerby sprack. Åsikterna inom partiet gick åt olika håll.

– Vi anser inte att små skolor har framtiden för sig, lärare är inte utbildade för att jobba på små skolor, det är ett väldigt dyrt sätt att bedriva undervisning och som vi ser det är det helt enkelt så att resurserna behövs på andra ställen, säger Johan Rosén.

M och S: Kvaliteten på skolorna viktig

I frågan om de tidigare nedläggningshotade skolorna säger Marie Nicholson från Moderaterna att de från hennes partis sida har respekt för valresultatet.

– Vi har inga planer på att lägga ner, men när det handlar om skolorna i kommunen, så handlar det uteslutande om kvalitet. Det måste vara lika bra undervisning överallt. Och skulle det visa sig att kvaliteten inte håller, ja då är vi beredda att lägga ner en skola. Men bara utifrån kvalitetsaspekten, inget annat, säger Marie Nicholson.

Helen Nilsson från Socialdemokraterna säger att man inte kommer att ta upp frågan om nedläggning av landsbygdsskolorna.

– Vi kommer inte  att ta upp den frågan till diskussion igen, men är beredda att prata om hur kvaliteten på kommunens olika skolor ser ut, för det är viktigt att kvaliteten är hög och bra, och svårigheter att exempelvis rekrytera lärare kan vara ett problem för små skolor, säger Helen Nilsson.

Så tycker övriga partier

Centerpartiet

”Så länge lärare, elever och föräldrar tycker att det går att bedriva en bra undervisning är inte antalet elever ett skäl till nedläggning, inte heller hypotetiska besparingar på något hundratusental kronor. Skall en skola läggas ned skall det vara för att antingen föräldrarna inte vill ha sina barn i skolan, eller att undervisningen inte kan ske på för eleverna/lärarna ett bra sätt.”

Kristdemokraterna

”Det är viktigt att barn får möjlighet att gå i skolan nära sitt hem, så de slipper tillbringa stora delar av sin dag på buss. Vi kommer fortsätta kämpa för att skolorna ska vara kvar.”

Vänsterpartiet

”Vi vill bevara alla landsbygdsskolor så länge barn, föräldrar och lärare är nöjda med verksamheten, en linje vi har drivit genom hela mandatperioden.”

Miljöpartiet

”Vi tycker att de mindre skolorna är jätteviktiga. Vi har brist på förskolor och det ena kan vara svårt utan det andra. Landsbygden måste få leva. Ett förslag som har diskuterats är att öppna en till förskoleavdelning på skolan i Djursdala och den idén skulle vi vilja utforska mer eftersom många väntar på förskoleplats där.”

Sverigedemokraterna

”Jag hoppas att glesbygdsskolorna får kvar nästa mandatperiod. Allt behöver inte centraliseras i tätorten. Barnen är det bästa och viktiga vi har och det är deras framtid så det får absolut inte drabba något barn av kommunens nedskärningar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet