Jobbfabrikens ägare Ivan Daza. Foto: TT/SVT

Vinstras för Fas 3-jätte

Uppdaterad
Publicerad

Det går dåligt för flera av de företag som ska hjälpa arbetslösa i Fas 3 och andra insatser. Hos uppmärksammade Jobbfabriken har omsättningen halverats och vinsten sjunkit drastiskt. Enligt vd:n beror det på tuffare konkurrens om deltagarna.

Jobbfabriken blev tidigt ett slags symbol för Fas 3 – arbetsmarknadsinsatsen där långtidsarbetslösa skulle sysselsättas och arbetsgivaren ersättas av staten.

Med över 600 deltagare var bolaget den största privata Fas 3-aktören, och drog in miljoner varje månad.

SVT granskar Fas 3

Företaget menar att man stöttat många tillbaks till arbetsmarkanden genom åren, men kritiken har också varit stark, framförallt mot att miljoner har gått vidare till ägaren Ivan Daza i form av lön, pension och aktieutdelningar. Daza har försvarat vinsterna med att han behövt en buffert om Fas 3 skulle läggas ned.

Halverad omsättning

Fas 3 heter numera sysselsättningsfasen och fortsätter växa, men det gör inte Jobbfabriken.

Bolagets nya årsredovisning avslöjar en halverad omsättning, från drygt 31 miljoner 2012 till drygt 15 miljoner 2013. Vinsten minskar från 8,8 miljoner 2012 till bara drygt 300 000 ett år senare.

Ivan Daza avböjer tv-intervju men säger till SVT att konkurrensen har blivit tuffare bland Fas 3-aktörerna. Antalet deltagare hos Jobbfabriken har sjunkit från drygt 600 till ungefär 350, och därmed också pengarna från Arbetsförmedlingen.

Berätta din historia

Har du erfarenhet av Jobbfabriken eller liknande verksamheter? Hör av dig till SVT, eller diskutera i sociala medier under #dinröst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet