Det har varit en trend sedan ett drygt år att friskolor och vårdföretag börsnoteras. Vårdjättarna Capio och Attendo introducerades på börsen förra året, i år var det dags för skolföretaget Academedia och Internationella Engelska skolan.
Väldfärdssektorn har också varit en börssuccé: personal, småsparare och statliga Ap-fonder har velat köpa aktier i vård-, skola- och omsorg. Kurserna har fortsatt uppåt. Men uppgången tog slut i slutet av augusti, då det blev känt att regeringen utredare Ilmar Reepalu vill införa ett vinsttak i välfärden, på 7-8 procent. Då vände allt.
– Det har varit en populär sektor, men där man inte riktigt insett den politiska risken, inte förrän nu, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet till SVT.
Ett av bolagen som berörs är skolkoncernen Academedia. Bolaget återintroducerades på Stockholmsbörsen i juni i år för 40 kronor aktien och rusade till en början i höjden. Toppen nåddes den 30 augusti med 69:50 kronor. Då kom offentliggörandet av förslaget med vinsttak och sedan dess har intresset för aktien svalnat rejält. På drygt två månader har aktien tappat 20 procent jämfört med Stockholmsbörsen som backat med 1 procent under samma period.
Miljarder i tappat värde
Vårdjättarna Capio och Attendo följer samma trend på börsen med börsfall på 16 respektive 17 procent sedan slutet på augusti. Attendo har därmed tappat 2,3 miljarder i värde.
– Jag vill inte spekulera i orsaker till börsens rörelser, men självklart finns det alltid en politisk risk i våran verksamhet, den risken har funnits en längre tid, säger Attendos kommunikationsdirektör, Andreas Koch, till SVT
Engelska skolan som börsnoterades 29 september hade precis som övriga välfärdsföretag en lyckad start med en kurs på 70 kronor efter en dag, det var drygt 30 procent över teckningskursen. Men därefter har kursen följt välfärdsbolagen nedgående trend till dagens 62:25 kronor.
Bara politik
Dessa fyra företag har tillsamman tappat 5,2 miljarder i börsvärde sedan slutet av augusti. Och det handlar om företag som går bra, med stabil lönsamet. Det finns ingenting i bokföring eller ekonomi som kan förklara den plötsliga vändningen – bara politik.
– Ja den stora förändringen är politiken. Man kanske inte tror att förslaget går igenom, men det skapar oro och frågetecken, och det gillar inte marknaden, säger Joakim Bornold.
Riskkapitalister har sålt
Det är riskkapitalbolag som sålt ut sina välfärdsföretag i rask takt det senaste året. Sparekonomen Joakim Bornold tror inte att det är en slump att så många säljer nu när det kommit en regering som säger sig vilja stoppa vinstjakten i välfärden.
– Om man får vara lite konspiratorisk kanske riskkapitalisterna som sålt ut bolagen inte velat ta den politiska risken som nu finns i välfärdsbolagen.
Nu på tisdag väntas Ilmar Reepalus välfärdsutredning föreslå ett tak på 7 procents vinstuttag i bolag som bedriver utbildning, vård och omsorg, vilket vi på SVT Nyheter tidigare rapporterat om. Men i dag finns ingen tydlig politisk majoritet i riksdagen för att införa ett sådant vinsttak. Därför är det oklart vilka politiska förslag och beslut som kan följa.
Analytiker som SVT talat med tror inte att en vinstbegränsning är trolig inom den närmaste framtiden, och eftersom det mesta i utredningen redan är känt, väntar man sig inte någon kraftig reaktion på börsen i samband med att utredningen presenteras. Skulle däremot utredningens förslag – så som det hittills presenterats – bli verklighet, då tror börsekonomen Joakim Bornold att det blir slutet för välfärdsföretag på börsen.
– Med så låga vinstnivåer som 7-8 procent är det inte intressant för börsmarknaden.
Men på Attendos vill kommunikationsdirektören ogärna svara på vad hans företag skulle göra om det vinsttaket blir verklighet.
– Vi ger oss inte in i den diskussionen. Vi fokuserar på vår verksamhet och bra omvårdnad det har vi gjort i 30 år, oavsett vad politikerna gör, säger Andreas Koch.