Virala videon: Fillers dubblar i mängd och täpper till lymfsystemet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om det virala klippet och vad som kan stämma kring påståendena om det populära skönhetsingreppet. Foto: SVT/Stina Qvarforth/Tiktok @KamiParsaMD

Viral video om fillers skapar oro – specialistläkaren: ”Kan hända”

Uppdaterad
Publicerad

En Tiktok-video om fillers har blivit viral och skapat oro på sociala medier. Detta då det påstås att populära fillers kan fördubblas i mängd efter injektion och täppa till lymfsystemet.

– Man behöver mer studier för att få belägg för det, säger Dmytro Unukovych, specialistläkare i plastikkirurgi.

Det virala klippet, publicerat av en plastikkirurg från USA, visar en patient i 30-årsåldern som injicerats med tolv milliliter fillers i ansiktet under de senaste sex åren. Plastikkirurgen påstår att mängden över tid mer än fördubblats – till 28 milliliter.

Fenomenet kan enligt specialistläkaren Dmytro Unukovych ha sin förklaring i att de allra flesta godkända fillers innehåller hyaluronsyra, som binder fukt.

– Fillers samlar ofta mycket vatten och sen kan det bli mycket mer fillers visuellt, fast i verkligheten är det samma mängder fillers som fått dubbelt så mycket vatten, säger specialistläkaren.

Oklart hur länge det stannar

I marknadsföring uppges ofta att hyaluronsyrafillers stannar i kroppen mellan fyra till tolv månader – något som experter menar är svårt att avgöra. I den virala videon påstås att fillers samlats och stannat kvar i patientens kropp under flera år.

Tidigare studier har kommit fram till att hyaluronsyrafillers kan stanna kvar i kroppen upp till tolv år efter injektion. Något som det bland annat refereras till i en artikel i tidskriften Journal of Aesthetic Nursing från 2022.

– Längden eller effekterna kan bero på många saker, men det beror främst vem som gör injektionen, vilken teknik man använder och vad det är för fillers, säger Unukovych.

Eventuella risker vid stora mängder fillers

Kommentarsfältet till videon har fyllts med oroade kommentarer då den populära fillern även påstås blockera kroppens egna avloppssystem – lymfsystemet.

”Jag och mina fillers får panik just nu”, skriver en användare.

”Mina fillers har definitivt skapat en blockad av lymfsystemet”, skriver en annan.

Enligt Unukovych finns det inte mycket forskning på om fillers kan blockera lymfbanor, men han menar att det kan finnas risker om man använder mycket fillers.

– Det som talar emot att det samlas via lymfsystemet är att vi aldrig har sett några förstorade lymfkörtlar hos patienter med fillers, säger Unukovych.

Specialistläkaren understryker även att videon visar en patient med ovanligt mycket fillers. Vilket kan ha bidragit till effekten.

– Jag tror inte att det är många som har tolv milliliter fillers i sitt ansikte, så jag skulle inte vara orolig, säger specialistläkaren.

Se mer i videon om vad som stämmer kring de virala fillers-påståendena.

Vad är fillers?

Fillersbehandlingar används bland annat för att bygga upp volym och släta ut rynkor.

Det finns olika sorter fillers, framtagna för olika behandlingsområden.

De allra flesta lagliga fillers i Sverige är baserade på hyaluronsyra – ett ämne som förekommer naturligt i kroppen. Hyaluronsyran som används i fillers har ofta modifierats. Kroppen ska kunna bryta ner fillern över tid.

Permanenta fillers är förbjudna.

Sedan den 1 juli 2021 finns en lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. Tillsynsmyndighet för den nya lagen är IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.