Flera europeiska länder har infört krav på att medborgarna ska använda munskydd, senast Belgien och Spanien som införde munskyddskrav i kollektivtrafiken den här veckan. I Frankrike får butiksägarna rätt att stoppa kunder som inte bär skydd för ansiktet.
I Sverige har diskussionen framför allt gällt vilken skyddsutrustning personalen ska ha rätt till på äldreboendena, medan munskydd bland allmänheten inte har diskuterats på allvar. Så sent som i helgen sade statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter att det inte finns några studier som visar att munskydd skyddar bäraren från att smittas av andra, och att de som är sjuka ska stanna hemma i stället för att ta på sig munskydd och gå ut.
Droppar i utandningsluften
De sex forskarna, bland dem professorerna Åke Lundkvist och Fredrik Elgh, vill nu få upp frågan på dagordningen. De hänvisar till två förhållanden, dels att många är infekterade utan att veta om det, dels att det finns tecken på att viruset kan spridas med mycket små droppar, aerosoler, som finns i utandningsluften.
Världshälsoorganisationen (WHO) utesluter inte längre den smittvägen, även om droppsmitta och kontaktsmitta fortfarande anges som de huvudsakliga smittvägarna, skriver forskarna i debattartikeln.
Virologerna påpekar särskilt att viruset sprids på äldreboenden och att både boende och personal har visat sig bära på viruset utan att veta om det när de testats.
”Obegripligt att avråda”
”Att i detta läge avråda från allmänt bruk av skyddsutrustning inom äldrevården är obegripligt, alldeles särskilt som viruset i utandningsluften går ner signifikant om munskydd används. Vid en så pass smittsam, en så pass allvarlig och bland äldre ofta dödlig sjukdom som covid-19 måste försiktighetsprincipen råda”, heter det i artikeln.
Flera av forskarna har tidigare krävt mer omfattande svenska åtgärder för att motverka smittspridningen. Fem av dem hörde till undertecknarna av det uppmärksammade uppropet mot Folkhälsomyndighetens strategi i mitten av april.