”Vi ringde banken och de höll med om att det såg konstigt ut”, säger Visselblåsaren. Foto: Therese Jahnson/SvD/TT

Visselblåsaren avslöjade bankmannens miljonstölder – riktade in sig på äldre kunder

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Swedbanks egen utredning riktade rådgivaren sig in på kunder som ”plötsligt fått pengar” och som dessutom var i ”sårbara situationer”. Allt avslöjades av en visselblåsare, vars äldre släkting är en av de drabbade kunderna.

Som SVT Nyheter rapporterat inleds i dag rättegången mot en rådgivare på Swedbank som står åtalad för grovt bedrägeri efter att ha svindlat bort mångmiljonbelopp från sina kunder.

Men det var varken Swedbank eller polisen som såg till att svindleriet avslöjades utan mannen som vi har valt att kalla för visselblåsaren.

Han har själv ett långt förflutet inom bankvärlden och det var också därför hans släkting, som är i 90-årsåldern, hörde av sig när han märkte att allt inte stod rätt till.

– NN ringde mig i somras eftersom han tyckte att det var något som inte stämde med hans värdepapper. Jag åkte hem till honom och vi loggade in på Swedbank och efter lite rotande kunde jag konstatera att det hade sålts av värdepapper och fonder för flera miljoner, säger visselblåsaren och fortsätter:

– Vi ringde banken och de höll med om att det såg konstigt ut. En timme senare ringer de tillbaka och säger att de har lämnat över ärendet till säkerhetsavdelningen. Det visade att något inte stod rätt till. Jag var alltså den första som upptäckte vad den här personen höll på med.

Förskringrade 5,7 miljoner kronor

Visselblåsaren berättar att han har varit med på flera möten mellan Swedbank och släktingen.

– Vi gick igenom allt och det visade sig att rådgivaren hade förskingrat omkring 5,7 miljoner kronor.

– Det mesta är värdepapper och aktier. Rådgivaren har sålt de bra aktierna och behållit 2 miljoner i skräp.

”Har sovit dåligt”

Du har själv många års erfarenhet av att jobba i bank. Hur vanligt är det här?

– Man vet ju inte. Ibland hör man att det är någon banktjänsteman som inte har hållit fingrarna i styr och tar chansen att plocka från konton som inte rörts på många år. Men då pratar vi om mindre summor, 30 till 50 tusen. Det sker i alla banker och görs ofta upp i godo. Det är inte alltid man polisanmäler.

Hur har din släkting tagit det här?

– Väldigt hårt, givetvis. Han har varit orolig och sovit dåligt.

Visselblåsaren vill också berömma Swedbanks agerande:

– De har varit oerhört ödmjuka mot min släkting och stått på tå i flera personliga möten för att ställa allt till rätta och till fullo återställa hans värdepappersportfölj och kompensera för eventuella kursförluster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.