År 2023 kommer bli ett rekordår. Antalet barn, som antingen bor växelvis eller tillsammans med sina båda föräldrar och berörts av en vräkning, kommer landa på över 600. Senast Kronofogden registrerade de nivåerna var under åren efter finanskrisen 2008. För hela 2022 var antalet 540.
Enligt Sveriges Stadsmissioners generalsekreterare Jonas Wihlstrand sticker Sverige ut i Norden.
– Vi har en hushållsekonomisk kris där kostnaderna för allt har ökat. Men inkomsterna har inte ökat i samma takt. Det slår allra mest för de inte har någon buffert. Sedan har vi en bostadsmarknad som fullständigt kraschat. Vi måste tillgängliggöra lägenheter och hyror så att folk har råd att bo, säger Jonas Wihlstrand.
I majoriteten av fallen är det kommunala allmännyttiga bostadsbolag som ansöker om vräkning hos Kronofogden efter att hyresgästen varit sen med hyran.
Enligt socialtjänstlagen ska ”hänsyn tas till barnets bästa när beslut fattas som rör barn”.
Strider mot regelverk
Under de senaste två åren var dessutom 16 barn närvarande vid vräkningar utan att socialtjänst var på plats. Hälften av tillfällena skedde i Stockholms län. Enligt Gunilla Svalborg Magnusson på Kronofogden i Södertälje strider detta mot myndighetens regelverk.
– Jag blev så upprörd när jag såg det, säger hon.
I Södertälje har Gunilla Svalborg Magnusson varit med om ett stort antal vräkningar.
– Jag skulle aldrig verkställa en avhysning på adressen om inte socialtjänsten är med. Då backar jag och säger vi kommer tillbaka en annan dag, säger hon.
SVT har sökt bostadsminister Andreas Carlson (KD) utan resultat.