Margot Wallström under pressträffen. Foto: TT

Saudiarabien sänder tillbaka sin ambassadör till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien sänder tillbaka sin ambassadör till Sverige, och de diplomatiska relationerna är därmed normaliserade, uppger utrikesminister Margot Wallström. Men hon står fast vid sina uttalanden om demokrati och mänskliga rättigheter. – Jag backar inte, säger Wallström till SVT Nyheter.

– Vi kan omedelbart normalisera våra relationer och vi kan hälsa den saudiska ambassadören tillbaka till Sverige. Vi kan reda ut missförståndet att vi förolämpat världsreligionen islam, säger Margot Wallström på en pressträff under lördagen.

– Saudiarabien är en central aktör, ett inflytelserikt land. Därför är det viktigt att vi kan återuppta våra bilaterala förbindelser.

Saudiavtalet

Backar inte

Den diplomatiska krisen mellan Sverige och Saudiarabien har sin upprinnelse i när Wallström, efter att regeringen valt att avsluta det militära samarbetsavtalet med landet, använde ordet diktatur om Saudiarabien och sade att landet använder medeltida bestraffningsmetoder. Och hon ångrar inte det som sagts.

– Alla vet vad som har sagts i det här, jag backar inte från mina uttalanden om demokrati och mänskliga rättigheter, säger Wallström till SVT Nyheter.

”Jag har hanterat det proffsigt”

Om Sverige bett Saudiarabien om ursäkt, svarar inte utrikesministern på.

– Björn von Sydow har haft tillfälle att förklara att, som jag sagt i riksdagen tidigare, att det här var inte en attack på världsreligionen islam eller för att förolämpa landet Saudiarabien. Våra åsikter är väl kända, och vi har inte backat från dem.

Hur tycker du att du själv hanterat den här situationen?

– Jag har hanterat det proffsigt, och vi har löst de problem som har uppstått.

”Beklagat om det kommit känslor av missförstånd”

Klart är att de budskap som sändebudet Björn von Sydow hade med sig till den saudiska statsledningen från kung Carl Gustaf och statsminister Stefan Löfven spelat roll. 

”Vi kan bekräfta att kungen på regeringens önskan skickade med ett brev som regeringens sändebud överlämnade till den saudiske kungen”, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren till TT.

Sverige vill ha en dialog med Saudiarabien om alla frågor, inklusive de där man har olika ståndpunkter, berättade Björn von Sydow under pressträffen.

– Det är viktigt att tala med Saudiarabien, inte bara om Saudiarabien.

Vill inte kommentera om Sverige gjort fel

– Jag vill också nämna att ingenting i våra samtal, kontakter, har berört det av Sverige uppsagda avtalet med Saudiarabien om det militära samarbetet, fortsätter Björn von Sydow.

– Jag har framfört att vi beklagar om det kommit känslor av missförstånd kring vad som sagts från den svenska sidan, och framfört att vi vill ha dialoger.

När SVT Nyheter frågar sändebudet Björn von Sydow om Sverige begått något fel i hanteringen av frågan, vill sändebudet inte svara.

– Jag vill inte kommentera det.

Fakta: Citaten bråket handlat om

Det är framför allt Margot Wallströms ord ”diktatur” och ”medeltida” om Saudiarabien som varit den tändande gnistan för det diplomatiska bråk som ledde till att den svenska utrikesministern inte fick tala på Arabförbundets möte i Kairo och att Saudiarabien kallade hem sin Stockholmsambassadör.

”Öppna och raka besked ska vi använda oss av så ofta det överhuvudtaget går. Här så måste man ju protestera mot det som är närmast medeltida metoder.” (Wallström 19 januari till TT om piskningen av bloggaren Raif Badawi).

”Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur, och det stämmer väldigt dåligt med det som är våra avsikter med export av, i det här fallet, krigsmateriel. ” (Wallström i riksdagsdebatt 11 februari.)

Noterbart är att hennes uttalanden inte orsakade några inrikespolitiska protester. Höga företrädare för de flesta riksdagspartierna har kallat Saudiarabien för en diktatur, liksom statsminister Stefan Löfven:

”Om man ska ge en kort beskrivning och bara kan välja mellan demokrati och diktatur, då är Saudiarabien en diktatur”, hälsade han i ett sms till TT via sin pressekretare.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet