Under söndagen talade utrikesminister Margot Wallström (S) på kongressen för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, på Älvsjömässan i Stockholm. I samband med det avslöjade Margot Wallström för SVT Nyheter att Sverige är redo att axla ett större ansvar i medlingen mellan USA och Nordkorea.
– Är det någon som ber oss om hjälp eller tycker att vi kan ha en roll att spela så ska vi självfallet göra så, säger Margot Wallström.
Sverige har ett skyddsmaktsuppdrag
Sverige har redan ett så kallat skyddsmaktsuppdrag mellan USA och Nordkorea, vilket innebär att Sverige sköter dialogen länderna emellan eftersom de inte pratar direkt med varandra.
Sverige var det första västeuropeiska landet som upprättade en ambassad i Nordkorea och var fram till 2001 det enda västlandet som har haft en obruten diplomatisk representation i landet. Sedan 1995 har Sverige också fungerat som en skyddsmakt år USA, Australien och Kanada i Nordkorea när det gäller konsulära frågor. Det innebär att Sverige vid behov kan ge konsulärt skydd till dessa länders medborgare.
Enligt Margot Wallström är Sveriges ambassad i Nordkorea en unik plattform som gör det möjligt att föra dialog och ta kontakter.
LÄS MER: USA och Nordkorea – undrar du vad som händer? Här är fem saker du behöver veta
Upptrappad retorik
Trots att Kina såväl som Ryssland, Tyskland, Storbritannien och Frankrike i veckan uttryckt oro över den upptrappade retoriken mellan USA och Nordkorea har de verbala utspelen fortsatt. I fredags sa USA:s president Donald Trump att Nordkorea ”kommer att få ångra sig om de yttrar minsta hot mot USA”.
Nordkorea svarade genom statlig TV att om Donald Trump ”inte vill att det amerikanska imperiet möter en tragisk undergång” bör han börja bete sig ordentligt.
Även Margot Wallström oroas av utvecklingen.
– Jag tror att de flesta känner sig oroade över det här läget. Med alla uttalanden som vi sett finns det förstås en risk att misstag begås och det är ingenting vi vill uppleva. Det är för allvarligt för det, säger Margot Wallström.
När du säger misstag. Vad menar du då?
– Det kan vara att någon underställd eller någon i en organisation känner låter sig inspireras av det här hotfulla tonläget och faktiskt gör något som blir ödestiget.