Från vänster: Margot Wallström (S), Martin Kinnunen (SD), Annie Lööf (C), Gustav Fridolin (MP) och Maria Malmer Stenergard (M). I Agenda möts samtliga i en klimatdebatt söndag kväll. Foto: Lars Pehrson/Fredrik Sandberg/Henrik Montgomery/Jonas Ekströmer/Alexander Larsson Vierth/TT

Hård debatt om klimatet i Agenda

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2018 bjöd på extrema temperaturer, torka och bränder. Klimatfrågan har nu seglat upp och blivit en av väljarnas viktigaste frågor inför valet om tre veckor. I söndagens Agenda möttes några av landets politiker i en klimatdebatt.

Hur kan Sverige bäst bidra till att hejda klimatförändringarna? I Agendas studio debatterade Gustav Fridolin (MP), Martin Kinnunen (SD), Annie Lööf (C), Maria Malmer Stenergard (M) och Margot Wallström (S) om just detta.

Kinnunen fick inleda debatten och pratade då om att han menar att det är populistiskt att påtala att det behövs en ny klimatpolitik på grund av sommarens bränder.

Val 2018 – #dinröst

– Vi vet redan att utsläppen är för höga och det måste vi jobba med oavsett hur det sett ut i år, sa Kinnunen.

Mjuk start

Sedan var debatten igång. Fridolin svarade med att lyfta fram att det är nu när klimatfrågan hamnat på tapeten ordentligt som chansen finns att arbeta mer med miljöpolitik:

– Det kommer alltid goda förslag från flera partier men när det väl ska röstas om förslag så väljer man bort miljöfrågan. Vi måste alla göra mer nu.

Wallström betonade att svenska folket ”inte ska underskattas” och även Malmer Stenergard och Lööf menade att samhället behöver rustas starkare inför klimatförändringarna i framtiden.

Spänd stämning

Under debattens gång hårdnade stämningen och flera politiker pratade i luven på varandra mellan fnysningar och avbrytningar. Vid frågan om miljöbudgeten hettade det till när man diskuterade vad som kan göras nu kontra långsiktiga mål.

– Det är en sak att säga att det en vacker dag kommer bättre teknik som kan hjälpa oss, men vi måste arbeta med något konkret nu och det har ni vänt er emot, sa Wallström och riktade sig mot de borgliga partierna på andra sidan bordet.

– Det stämmer inte att vi alltid säger nej. Vi är för en grön omställning men vi säger nej till vissa förslag på goda grunder, sa Malmer Stenergard.

”Grön ledartröja”

På frågan om Sveriges roll utanför landets gränser menar Lööf att det behövs en starkare grön röst i regeringen.

– Vi behöver ett nytt ledarskap så att vi ta på oss den gröna ledartröjan internationellt.

Wallström svarade att den gröna tröjan redan är på, samt att om Parisavtalet ska lyckas, så måste Sverige göra mer inom landet också. Kunninen menade istället att det kan vara bra att gå i bräschen, men att effekterna också måste analyseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet