Flera svenska tidningars webbsidor låg nere under flera timmar på lördagskvällen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) är djupt oroad över händelsen, i en skriftlig kommentar på lördagskvällen skrev han:
”Det är djupt oroande att det finns krafter som vill tysta det fria ordet, det är för tidigt att dra långtgående slutsatser av vad som skett men det här visar på behovet av att utveckla svensk IT-säkerhet. Polisen har inlett en utredning och regeringskansliet följer läget noga och håller mig och regeringen uppdaterade”.
Bjuder in mediehusen
Nu agerar regeringen trots att mediehusens IT-skydd inte egentligen är något som regeringen har ansvar för.
– På måndagen kommer jag att bjuda in mediehusen till ett möte där vi avser att ta upp frågan om vad man kan ha för beredskap för den här typen av attacker och hur man kan skydda sig, säger Ygeman till TT.
Svårt skydda sig
Efter attackerna har frågan ställts om skyddet är otillräckligt på många håll i samhället. Ygeman vill dock inte generalisera:
– Det är svårt att skydda sig mot den här typen av överbelastningsattacker, säger han.
Han vill heller inte spekulera om vem eller vilka som kan tänkas stå bakom attacken.
– Vi vet inte varifrån den kommer. Oftast är den här typen av händelser någon form av manifestationer. Men vem eller vilka det rör sig om går det inte att ha någon rimlig uppfattning om, säger han.