Ytterligare 172 dödsfall har rapporterats in i Sverige det senaste dygnet. Att dagens siffra är så hög beror enligt statsepidemiolog Anders Tegnell delvis på en fortsatt eftersläpning av fall efter påskhelgen.
– Det är fortfarande fall som lagts in på dagar ganska långt tillbaka. Men det beror nog också på att vi har kört alla som anmälts som Covid-patienter mot dödsregistret och hittat personer som inte varit anmälda tidigare och därmed fångat upp ytterligare en del, säger han under presskonferensen.
De nya fallen kommer inte främst från Stockholmsregionen, konstaterar Tegnell. Medan kurvan i Stockholm har hållit sig förhållandevis flack sedan början på april så ökar fallen i exempelvis Västra Götaland, Jönköping och Uppsala.
– Att det ökar i vissa regioner tolkar vi i första hand som att man har kommit igång med antalet tester av personal inom vården. Utvecklingen i landet ser väldigt varierande ut och är på många håll svårbedömd. Vi kan inte påstå att vi ser någon specifik region där det ser extra allvarligt ut.
Svenskar oroar sig mest för arbetslöshet
Under presskonferensen presenterades också en studie som Kantar Sifo gjort på uppdrag av MSB och som visar att det som svenskar främst oroar sig över i coronakrisen är att arbetslösheten ska öka och att många företag ska få allvarliga ekonomiska problem.
På plats var Tim Brooks, avdelningschef på Tillväxtverket som bland annat ansvarar för och handlägger ansökningar om stöd för korttidsarbete (tidigare kallat korttidspermittering). Hittills har 41 017 ansökningar kommit in till myndigheten och totalt 10,8 miljarder kronor har fördelats på de 26 918 som beviljats stödet.
– Konsekvenserna av covid-19 har slagit hårt mot företagen. Hårdast drabbade är de branscher som påverkas av kravet på social distansering, som hotell-, restaurang- och nöjesbranschen, men de ekonomiska effekterna sprider sig till alla branscher, säger Tim Brooks.
Totalt 16 004 personer har konstaterats smittade i Sverige och 1 937 personer har avlidit.