Experten om internetblockaderna: ”Man isolerar folket”

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna efter 22-åriga Mahsa Aminis död fortsätter i Iran. I förra veckan infördes begränsningar kring internet och sociala medier i landet. Men varför och vad blir effekterna för det iranska folket?

– Det funkade 2019 och man tror att det kommer att fungera igen, säger lektor, Hossein Sheiban.

Hossein Sheiban är lektor på Stockholms universitet. Han har sin bakgrund i Iran och är uppvuxen under den iranska revolutionen. Han har bra koll på det som utspelar sig i Iran just nu och kring den del som rör landets begränsning av internet och sociala medier.

Sociala medier-appar som Whatsapp och Instagram går inte att använda, detsamma gäller andra populära kommunikationsappar. Störningarna ses som de största sedan 2019. Den gången begränsades internet under de omfattande bränselpriserna.

Protester i Iran

– Det funkade då och man tror att det kommer att fungera igen. Då stängde man av och isolerade Iran från resten ut av världen. Då har man händerna fria från att göra det man vill, säger Sheiban.

”Man vill bryta kontakten”

Hossein Sheiban berättar också om den långsiktiga planen som regimen i landet har kring internet.

– Det finns långsiktiga planer i Iran att bryta kontakten mellan iranskt internet och resterande världen. Man vill kontrollera allt och ha ett nationellt internet samtidigt som kopplingarna till det ”riktiga internet” ska ske genom kontrollerade medel, säger Hossein.

Hör Hossein Sheiban berätta mer om internetbegränsningarna i Iran via klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet