Klockan 10.00 väntas USA:s president Barack Obama landa på Arlanda i Stockholm. Statsminister Fredrik Reinfeldt sade i Gomorron Sverige att han är väl förberedd inför besöket.
– Det blir en lång dag. Men det är väldigt bra att han kommer hit och att vi får möjlighet att prata om viktiga frågor, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som i morse gästade Gomorron Sverige.
Är det nervöst?
– Jag tycker att man ska vara väl förberedd. Jag har träffat Obama flera gånger förut, och jag vet att när vi ses så hittar vi varandra i våra samtal. Det kommer vi säkert göra denna gång också.
Vad är det som finns där mellan er?
– Respekt för att vi har de uppdrag vi har. Också att vi båda har erfarenhet om att sådana här samtal måste drivas fram både genom att man har läst på men också att man hittar varandra i de här minuterna det handlar om. Nu är det väldigt ovanligt långt besök detta är. Har man följt hur USA:s president rör sig över världen så brukar det handla om några få timmar. Nu är det ett dygn.
Det viktigaste att tala om under det dygn Obama är i Sverige är enligt Reinfeldt det som redan står på schemat: frihandel.
– Förutsättningarna för handel är det som påverkar jobb och välfärd i Sverige mest. Halva vår ekonomi är export. USA är vår fjärde största exportmarknad. Företagen tycker ibland att det är svårt att komma in i USA. Allt det påverkar jobb, säger Fredrik Reinfeldt.
”Jag har inte valt bort frågor”
Det har riktats kritik mot Reinfeldt för att frågor som Guantanamo, avlyssningen i Europa och drönarattacker valts bort under samtalen med USA:s president. Men han håller inte med om kritiken.
– Jag har inte sagt att jag valt bort någonting, jag har bara berättat i vilken rangordning jag vill föra samtalen. Jag håller inte alls med. De riktigt kontroversiella frågorna är frihandeln, eftersom att vi inte tyckt likadant och det är svåra förhandlingar som väntar, säger Reinfeldt och fortsätter:
– Jag kan säga till Obama att stänga Guantanamo. Då kommer han säga att han håller med och det har jag sagt flera gånger.
Finns det inte ett symbolvärde i att säga det igen?
– Det är klart att jag kan göra det, men jag vet vad han kommer att svara. Dessutom ligger problemet i den amerikanska kongressen. Detta är inte en president som tycker annorlunda än vi, men det är det amerikanska rättssystemet som inte möjliggjort för att man kan ta in de kvarvarande frågorna till det amerikanska rättssystemet.
Se hela intervjun i klippet högst upp i artikeln.