Över 100 döda vid bombdåden i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran stiger efter bombdåden i Kabul. Totalt har nu över 100 människor dödats i samband med självmordsattentat, enligt amerikanska medier. Explosionerna skedde på två platser nära flygplatsen, där tusentals människor samlats under de senaste dagarna.

IS tar på sig bombdådet, skriver Reuters.

– Vi kommer inte att förlåta, vi kommer inte att glömma. Vi kommer att hitta er säger, USA:s president Joe Biden på en presskonferens.

Minst 90 afghaner dödades ochfler än140 skadades när det exploderade vid flygplatsens Abbey Gate och vid det närliggande hotellet Baron hotel under torsdagseftermiddagen, uppger afghanska myndighetskällor för CBS News och Wall Street Journal. Även 13 amerikanska soldater har bekräftats döda och 18 sårades.

De två explosionerna inträffade vid ett hotell och vid en av ingångarna till Kabuls flygplats. Foto: SVT

”Flicka dog i mina armar”

Enligt en talesperson för talibanerna finns barn bland offren och en afghansk tolk som befann sig vid flygplatsen i samband med självmordsattentatet berättar för CBS att han försökte hjälpa en allvarligt skadad liten flicka efter attentatet.

– Hon dog i mina armar, säger han till kanalen.

En annan man berättar att han var på väg till flygplatsen med några vänner när det exploderade vid Abbey Gate, som är en av ingångarna som tusentals människor samlats vid under de senaste dagarna – i hopp om att lämna landet.

– Vi försökte ta oss in och hjälpa folk men amerikanska soldater sköt i luften och vi kunde inte ta oss in. Vi såg massor med ambulanser och hur de bar döda människor, säger han till SVT Nyheter.

IS: Vi ligger bakom attacken

Den andra explosionen skedde vid ett hotell som många britter, amerikaner och afghaner sökt sig till inför evakuering och enligt den amerikanske generalen Kenneth McKenzie ligger IS bakom dåden.

– Efter attacken vid Abbey Gate öppnade ett antal IS-krigare (också) eld mot civila och militärer, säger han under en pressträff.

McKenzie avfärdar spekulationer om att talibanerna skulle ha varit inblandade i dåden.

– Vi delar viss information med talibanerna så att de kan genomföra en del sökinsatser åt oss där ute, och vi tror att de har stoppat en del attacker, säger han enligt The Guardian.

Terrorgruppen IS har även tagit på sig självmordattentaten, rapporterar Reuters.

Biden: ”Kommer aldrig förlåta”

Sent på torsdagskvällen svensk tid höll USA:s  president Joe Biden pressträff med anledning av attackerna.

– Det här är en tuff dag, sa Biden.

Han la sedan fokus på de tolv amerikanska soldater som dödades  och vände sig direkt till dem som ligger bakom attacken.

– Vi kommer inte att förlåta, vi kommer inte att glömma. Vi kommer att jaga er och ni kommer att få betala.

Han meddelade också att USA kommer att fortsätta evakuera amerikaner och afghaner från landet trots de uppenbara säkerhetsriskerna.

Biden-administrationen har fått hård kritik för hur man valde att lämna Afghanistan. Men presidenten står fast vid att det i grund och botten var rätt beslut att dra sig tillbaka.

Enligt honom var USA:s främsta mål med den 20 år långa militära insatsen att slå ut al-Qaida och förhindra terororganisationen från att etablera sig på nytt.

– Jag har aldrig varit av uppfattningen att vi borde offra amerikanska liv för att försöka etablera en demokratisk regering i Afghanistan, ett land som aldrig i historien varit en enad stat, sa Biden.

Se hela Bidens tal här.

Flera varningar innan dådet

Explosionerna inträffade efter att säkerhetsläget drastiskt förvärrats utanför flygplatsen i samband med evakueringen som pågår i landet. Under torsdagen utfärdade ett flertal länder varningar för terrordåd, något som SVT tidigare har rapporterat om under dagen.

Svenska försvarmaktens pressekreterare Jonas Olsson säger till SVT Nyheter att samtlig svensk personal som jobbar med evakueringen i Kabul mår bra och är inräknad på platsen. Även brittiska, italienska och tyska soldater ska vara oskadda, uppger myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet