Odlare upprörs över ogräsmedel i Kravmärkt näring

Uppdaterad
Publicerad

Att spår av ogräsmedel hittats i flera fabrikat av Kravmärkt växtnäring chockar fritidsodlare, som trott att märkningen garanterar en ekologiskt framodlad produkt.

Trädgårdsjournalisten och fritidsodlaren Lena Israelsson säger att hon känner sig omtumlad.

– Att du kan ha ett Kravmärke på en produkt där en eller alla ingredienser är konventionellt odlade? Det är ju fullständigt obegripligt! Vi visste inte om det här.

Plus granskar trädgårdsprodukter

Förtroendet för märkningen skadat

Lena Israelsson har lång erfarenhet av odling och har även skrivit flera böcker inom ämnet. Hon berättar att många som odlar gör det just för att man vill odla ekologiskt.

– Då känner man sig naturligtvis oerhört lurad när man har betalat för en Kravmärkt produkt och så visar den sig innehålla bekämpningsmedelsrester. Så förtroendet är väldigt lågt efter detta.

På Fritidsodlingens riksorganisation (FOR) bekräftar man att frågan upprört många medlemmar och nu kräver man ökad tydlighet från Krav kring vad märkningen ska stå för framöver. Man vill även att berörda produkter tas bort från marknaden.

Kräver ökad provtagning och försäljningsstopp

– Det är viktigt att Krav själva kan ställa krav på de produkter man gett sin kvalitetsstämpel, säger Ulf Nilsson, organisationens trädgårdsrådgivare, som själv har en bakgrund inom växtskyddsforskning.

FOR vill även se krav på tillverkarna att provta råvaror för att säkerställa att detta inte sker igen.

Krav ser över sitt regelverk

Krav betonar att det är tillverkarnas ansvar att se till att produkterna är säkra. Eftersom tillverkarna i dessa fall inte brutit mot rådande regelverk menar Krav att man saknar möjlighet stoppa någon försäljning.

Idag är det tillåtet att tillverka näring för ekologisk odling av råvaror från konventionellt jordbruk, vilket är bakgrunden till att rester av ogräsmedel kunnat ta sig in i flera produkter.

Exempel på den ifrågasatta märkningen. Foto: SVT

Krav utreder nu om de kan skapa regler som eliminerar risken för att bekämpningsmedelsrester tar sig in i växtnäringsprodukter i framtiden.

– Vi kommer också ställa oss frågan om vi överhuvudtaget ska sätta kravmärkning på de här produkterna om vi inte kan garantera det, säger Anita Falkenek, vd för Krav.  

Har du fått problem med odlingsprodukter? Kontakta Plus! Foto: Matilda Sandberg/SVT

Vad innebär Kravmärkt växtnäring?

Att en växtnäring har ett Kravmärke på sig betyder idag att produkten är tillåten att användas inom ekologisk odling. Men det i sig garanterar inte att själva råvaran i näringen är ekologiskt framodlad.

Här skiljer sig regelverket för växtnäring från det som gäller för livsmedel, där Kravmärket visar att själva produkten, till exempel en morot, är ekologiskt odlad.

Råvarorna i växtnäring som är tillåten för ekologisk odling kan idag vara växtrester från konventionellt jordbruk och biprodukter från livsmedelsindustrin. Bakgrunden till det är att det ansetts viktigt att kunna cirkulera näringen från restprodukter och säkerställa tillräcklig mängd råvaror för ekologisk gödning.

Så vad är då skillnaden mellan en näring som är tillåten för ekologisk odling och en som inte är det? Jo, det är just att den som är tillåten ska baseras på återvunnet material. Andra näringsprodukter kan innehålla beståndsdelar som producerats bara för att bli just växtnäring, och innehålla konstgödsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar trädgårdsprodukter

Mer i ämnet