Nötkött är det kött som har allra störst påverkan på klimatet när man tittar på de utsläpp av växthusgaser som det medför. Det är dessutom stor skillnad beroende på vilken typ av nötkött det gäller.
Minst belastning för klimatet har kött som kommer från mjölkkor. Då har kon redan använts till en annan produkt och klimatpåverkan för själva köttet räknas som lägre.
Betydligt högre klimatpåverkan har naturbeteskött. Bara importerat kött från Brasilien, där det är stor risk för avskogning, är värre.
Kan öka konsumtionen
Serina Ahlgren tycker ändå man kan öka konsumtionen av svenskt naturbeteskött.
–Även om det innebär en hög klimatbelastning, så är det stora vinster för den biologiska mångfalden. Om alla slutar äta naturbeteskött, då får vi problem.
På naturbetesmarkerna finns många av de mest utrotningshotade växterna, insekterna och fåglarna i Sverige. Att bevara den biologiska mångfalden är ett av Sveriges miljömål. Samtidigt har naturbetesmarkerna minskat kraftigt i Sverige.
– Sedan 1800-talet finns bara fem procent kvar, så de vi har ska ska vi vara rädda om och då behövs de här betande djuren, säger Serina Ahlgren på Rise.
Men hur ska man tänka som konsument? Och hur resonerar bönderna? Se mer i videon.
Naturbetesmarker – vad är det?
Naturbete är permanenta gräsmarker som skapats tack vare djurens mular. Marken får varken gödslas eller bearbetas. Den ska inte ha plöjts på mer än 20 år.
Markerna är näringsfattiga, men väldigt rika på olika djur- och växtarter. Här finns många av de mest utrotningshotade växterna, insekterna och fåglarna i Sverige.
Minskningen av naturbetesmarker är ett av de största hoten för den biologiska mångfalden i landet.
Källa: SMAK Certifiering/WWF