Experter ifrågasätter tarmtester för tusentals kronor – ”finns inga studier som stödjer”

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska företag erbjuder hemtester av tarmfloran för tusentals kronor. Syftet är att du ska kunna påverka din tarmflora med kostråd och på så sätt må bättre.

Men flera experter menar att man inte kan påverka sin tarmflora med enskilda livsmedel.

– Det finns inga studier som stödjer företagens påståenden, säger Fredrik Bäckehed, professor i molekylär medicin.

Tarmbakterier hjälper på olika sätt människor att hålla sig friska. Men hur vi ska vårda våra tarmbakterier är inte lika tydligt.

För mellan 1 500 kronor och 3 500 kronor kan man med hjälp av olika företag få veta vilka bakterier som finns i tjocktarmen och därefter få anpassade kostråd. Man gör testet hemma och skickar iväg ett prov som analyseras.

– Det handlar om att hjälpa folk att hitta rätt bland kostråd. Vi kan inte garantera någonting, men tarmfloraanalys kan vara en hjälp på vägen, säger Walter Fischer på Gutfeeling labs, ett av företagen som erbjuder tester.

Fredrik Bäckehed forskar på tarmbakterier och kostråd. Enligt honom är det vetenskapliga stödet för sådana rekommendationer än så länge svagt.

– De här bolagen påstår högt och lågt om tarmbakterier och hur man kan förbättra sin hälsa. Men det finns inga studier som stödjer deras påståenden, säger han.

Inga tydliga samband

Att stora, upprepade, studier saknas beskrivs i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Även Livsmedelsverket konstaterar att det är svårt att hitta starka och entydiga samband mellan maten vi äter och vår tarmflora.

– Flera studier är baserade på få deltagare och med extrema skillnader i den utvärderade kosten, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

Enligt henne talar mycket för att en hälsosam kost har positiv inverkan på tarmfloran, men att det inte går att peka ut enskilda livsmedel som påverkar på individnivå.

– Det här är väldigt komplext. Jag kan förstå att det inte är så lätt som konsument att ta ställning till det här. 

Vi beslutar oss för att köpa ett test och se vad det kan ge.

I klippet får du följa med och se resultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.