När coronapandemin drabbade Sverige tystnade många av landets600 000 körsångare.
– Inom en vecka lades körverksamheten, som allannan verksamhet, ner och oron ökade förstås, säger Karin Eklundsom är förbundsdirektör i Sveriges körförbund
Körsång källa till smitspridning
Körsång är en källa till hälsa, glädje ochgemenskap men har under pandemin även visat sig vara en källa till smittspridning. Vid sång frigörs nämligen små droppar med utandningsluften som kan transporteras uppemot en och en halv meter.
Om en körmedlem är sjuk innebär det en konkret risk för smittspridning i en kör därsångarna ofta står nära varandra.
Sveriges körförbund har efterlyst råd för att kunnabedriva körverksamhet på ett så säkert sätt som möjligt. Nu harFolkhälsomyndigheten utfärdat rekommendationer som syftar till enmer smittsäker körsång.
Mindre grupper och stora avstånd
Personer över 70 år bör inte delta i körermed blandade åldrar och bara i digital körverksamhet om man är 70plus och tillhör en riskgrupp.
Därutöver rekommenderarFolkhälsomyndigheten bland annat att körer delas upp i mindregrupper, att sjunga utomhus hellre än inomhus om man inte kan göradet i en stor, ventilerad lokal och att hålla minst två metersavstånd mellan sångarna.
– Det är en vägledning som följer deallmänna råd som vi har och som kan vara praktiskt för körerna atthålla sig till så att man kan genomföra körsång med så liten smittspridningsrisk som möjligt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
”Allt är bra med körsång”
Har sången tystnat under den härperioden?
– Ja för en del, men körsången kanaldrig tystna, den bär människor. Allt är bra med körsång, både närdet gäller det psykiska och fysiska välmåendet, säger KarinEklundh.