Det är dokument som läckt till den brittiska tidningen The Guardian som visar detta. Stoffet kan bli sprängstoff i Egypten eftersom den hemliga rapporten rekommenderar Egyptens islamistiske president Muhhamed Mursi att ta till hårdhandskarna med militären.
Det rör sig då om att ställa högt uppsatta militärer till svars. Det har inte skett någon utrensning bland de mäktiga militärerna sedan Mubarak störtades. Militären har lämnats ifred och det heter officiellt att den inte heller nu blandar sig i politiken.
Ivrig väntan
Hittills har det hetat att militären under upproret höll sig neutral och mot slutet bestämde sig för att stödja de upproriska, vilket ledde till Mubaraks fall.
Rapporten lämnades över till president Muhammed Mursi i januari och i Egypten har man ivrigt väntat på att den ska offentliggöras.
Tidningen The Guardian har fått tillgång till ett kapitel av rapporten.
Över 1000 människor, inklusive många fängslade, ska ha försvunnit under de 18 dagar revolten mot Mubarak pågick. Tjogtals av dem dök upp på bårhusen, skjutna eller med spår av tortyr. Inga gärningsmän kunde spåras upp.
Politiskt sprängstoff
Många har bara försvunnit utan att deras anhöriga vet vad som har hänt med dem.
Innehållet i rapporten kan bli politiskt sprängstoff som också hotar den nu avsatte förre presidenten Mubarak. Han ska på nytt ställas inför rätta på lördag för delaktighet i dödande av demonstranter under upproret.
Militären kallades in av Mubarak den 28 januari 2011 och först den 10 februari kom den första ordern från militären att de protesterande skulle stödjas. Så frågan är: Vad gjorde militären dessförinnan?
– Ett antal medborgare dog när de var fängslade av de beväpnade styrkorna och begravdes i (anonyma) fattiggravar eftersom de betraktades som oidentifierade, skriver rapporten.
Rapporten talar om demonstranter som hölls kvar och torterades i Egyptiska Museet för att sedan levereras till militärfängelser, där minst en person ska ha dödats. Elva oidentiifierade lik ska ha överlämnats till förundersökningsdomare. Rapporten antar att detta rörde tidigare militära fångar.
Höga officierare till svars
Rapporten rekommenderar presidenten att låta undersöka höga officerare för deras ansvar – men Mursi har tidigare avstått från att ställa några militärer till svars. Det ses som en maktdelningsdeal: Militären får fortsatt fria händer om den stödjer den islamistiska regim som nu har makten med Mursi i toppen.
Och Egyptens nya författning – som Mursi såg till att trumfa igenom på rekordtid i december – ger militären rätt att utreda alla brott som rör den själv. Därför, menar människorättsorganisationer, blir det svårt att straffa de skyldiga.
Rapporten har tagit ett stickprov på vad som hänt de försvunna under upproret. Den är författad av en 16-mannakommitté och har undersökt 19 allvarliga incidenter. Rapporten är på 800 sidor. Den har överlämnats till riksåklagaren som dock inte offentliggjort den eller offentligt tagit ställning till den.
Fast den behandlar så få försvinnanden har den ansetts viktig för militärens rykte i det nya Egypten. Egypten har inte – till skillnad från t ex Libyen – skapat en nationell databas över de försvunna. Det finns ingen myndighet idag som hjälper anhöriga att spåra försvunna.