Budskapet från statsminister Stefan Löfven till premiärminister Beata Szydlo vid det dryga 90 minuter långa mötet i Warszawa på tisdagen var tydligt. Polen måste börja ta sitt ansvar för människor på flykt.
– Det är budskapet hela tiden till Polen. Alla måste ta ansvar, om vi ska kunna ta bort de inre gränskontrollerna då måste det här fungera. Det hänger också ihop med att svenska folket inte bara ska vara nettobetalare till EU för att sedan bli lämnade ensamma med ansvaret för flyktingar, det håller inte. Det har jag framfört i dag, säger Stefan Löfven.
Kan det bli aktuellt med mindre pengar från EU:s strukturfonder?
– Vi får se längre fram men det är det vi säger, man kan inte bara ta de goda delarna av ett samarbete och strunta i de svåra sakerna.
Polen vill inte ta emot flyktingar
Polen har hittills sagt blankt nej till EU-kommissionens förslag om en gemensam flyktingpolitik i EU och har heller inte tagit emot en enda av de 160.000 flyktingar och migranter som EU-länderna redan hösten 2015 enades om skulle omfördelas från Grekland och Italien.
Under mötet i dag sa premiärminister Szydlo att även Polen vill hitta en kompromiss men att motståndet mot att ta emot flyktingar är för utbrett i Polen.
– De säger att de vill hitta en lösning men hittills har det inte inneburit att även de ska ta emot flyktingar och det är ju det som är kärnfrågan. Vi menar att en lösning måste innehålla ett gemensamt åtagande att också ta emot flyktingar, säger Stefan Löfven.
LÄS MER: Polen: Ja till bidrag, nej till flyktingar
Rädsla drivits på av regeringen
För två år sedan var 25 procent av polackerna emot att ta emot människor som flyr från krig och konflikter. I dag säger 74 procent nej. Enligt Pawel Cywinski som driver den flyktingvänliga tankesmedjan Cheblem i Sola beror ökningen på en rädsla hos befolkningen som den konservativa regeringen har underblåst och utnyttjat.
– Efter två år av skrämselpropaganda från regeringen säger en stor majoritet nu nej till att ta emot människor som flyr från krigszoner. När den allmänna opinionen ser ut så här är det ingen politiker som vågar säga: “Lyssna nu, vi måste göra detta”, säger han.
Mateusz Plawski är en av dem som inte vill att Polen tar emot några flyktingar alls. Han är talesperson för den kristna, nationalistiska ungdomsrörelsen Mlodziez Wszechpolska och han säger att han är rädd för flyktingar, särskilt muslimer.
– Vi vill vara ett homogent samhälle med en kultur, en religion och en etnicitet. Vi kan se från andra Europeiska länder hur förödande den här mixen av kulturer har varit, säger han och fortsätter.
– Jag säger inte att alla muslimer är terrorister men de har en helt annan kultur, religion och etnicitet som inte passar in här, säger han.
Beviljade 390 flyktingar asyl
Förra året beviljades 390 flyktingar asyl i Polen vilket kan jämföras med Sverige som beviljade 69.350 ansökningar om asyl. Den tidigare regeringen sa motvilligt ja till att ta emot 7.000 av de flyktingar som ska omfördelas från Grekland och Italien, men det löftet har premiärminister Szydlo från konservativa partiet Lag och Rättvisa, brutit.
Mateusz Plawski deltog i flera protestaktioner mot den tidigare regeringens beslut.
– Vi vet hur det är, först säger de att vi bara ska ta emot några få men sedan blir det bara fler och fler. Det är de små stegens tyranni. Vi hoppas att vi aldrig behöver ta emot ens ett litet antal, det är det enda sättet att undvika en katastrofal utveckling. En dos främlingsfientlighet är bra för Polen.
LÄS MER: EU hoppas att Polen än ej är förlorat
Tror inte regering kommer ge efter
Varken han eller Pawel Cywinski tror att deras regering kommer ge efter för övriga EU-länders påtryckningar och vika från sitt flyktingmotstånd.
– Jag skäms för mitt land och över de politiker som använder flyktingfrågan som ett inrikespolitiskt slagträ, säger Pawel Cywinski.
Inte heller statsminister Stefan Löfven var särskilt hoppfull efter sitt möte med sin polska kollega.
– Om vi inte löser denna fråga så skadar det EU-samarbetet och det är ingen betjänt av, inte Sverige och inte Polen. Vi måste se till att samarbetet fungerar, också när det gäller svåra frågor, säger han.
Ytterligare toppmöte väntar för EU:s ledare
På torsdag och fredag träffas EU:s ledare för att diskutera frågan vid ännu ett toppmöte och enligt Löfven är ett solidariskt asylsystem i EU en förutsättning för att Sverige ska kunna överge den restriktiva tillfälliga flyktinglag som slutar gälla sommaren 2019.
– Vi ska utvärdera situationen nästa år och se hur det här har utvecklats men Sverige kan inte ha en lagstiftning som väsentligt avviker från övriga EU.