Sjukskriven läkare fortsatte jobba – gjorde allvarliga fel

Uppdaterad
Publicerad

En läkare som var sjukskriven från sin tjänst i Region Kronoberg jobbade under samma tid som hyrläkare i Blekinge och Skåne. Läkaren ska ha ”uppträtt med överdriven säkerhet” samtidigt som hon gjort flera allvarliga felbedömningar.

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), framkommer att läkaren har ”påtagliga brister i språkuppfattning, medicinsk kompetens och även bristande förmåga att uppfatta kärnfrågan i besöken.”

Bland annat beskriver en läkare i Sölvesborg hur den anmälda läkarens agerande var nära att leda till att man missade en akut hjärnsynskada (CVI) och att läkaren ”saknar insikt kring sina kompetenser och begränsningar och detta utgör en stor fara för patientens säkerhet.”

Nu ska Ivo utreda om händelserna är så allvarliga att man ska skicka vidare ärendet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), som beslutar om läkaren ska förlora sin läkarlegitimation.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.