Hantera din giftorm på rätt sätt Foto: Privat

Så hanterar du giftormar som husdjur

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att hålla giftormar är stort, men det gäller att ha kunskap att sköta dem.

Det krävs inte alltid tillstånd för att få ha en giftorm i hemmet, det skiljer sig från kommun till kommun. Men ska du hålla en giftorm hemma måste du följa Jordbruksverket rekommendationer om djurhantering.

Intresset för att ha giftorm är så populärt att det för fjärde gången ska anordnas en grundkurs i giftormshantering på Blekinge Exotiska värld i Karlshamn.

Rätt utrustning och teknik

– På fyra år har vi haft ungefär 120 deltagare. Många av dem är yrkesfolk, men det är också många som vill skaffa sig mer kunskap, säger kursledaren Petter Albinsson.

Kursen riktar sig till de som har eller planerar att skaffa giftormar och som vill höja säkerhetsnivån på sin ormhållning. Teori blandas med egna övningsmoment.

– Att kunna hantera giftormar med hjälp av rätt utrustning och rätt teknik är viktigt både för skötarens säkerhet och för ormarnas välbefinnande, säger Petter Albinson.

Rymningssäkert

Ska du ha giftorm är det inte bara terrariumet som ska vara låst och rymningssäkert, även rummet ska ha anordningar som hindrar ormen från att rymma.  

– Det gäller att sätta nät över ventiler, se till att det inte finns några springor dit ormen kan rymma, säger Petter Albinson.

Olika regler för ormar

Kraven att få hålla giftormar är ofta satta med hänsyn till den rädsla som människor känner för ormar. I vissa kommuner behöver du tillstånd, i andra kommuner är det fritt fram för vem som helst att skaffa vilken orm som helst.

Petter Albinson tror att mörkertalet är stort.

– Folk är ofta rädda för ormar och söker man tillstånd kan grannar och andra få veta att man har dem hemma vilket kan skapa problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.