Barnäktenskap utreds – grundskola larmade om gravid elev

Uppdaterad
Publicerad

När den 15-åriga eleven kom ny till skolan i Blekinge upptäcktes att hon var både gravid och gift. Skolan anmälde då barnäktenskap.

Utredningen lades dock ner av polis och åklagare i Blekinge, men Åklagarmyndighetens överinstans har beslutat att ärendet ska tas upp på nytt – då utredningen ska innehålla flera brister.

När den 15-åriga flickan kom till Blekinge och började i skolan reagerade elevhälsan starkt och polisanmälde misstänkt barnäktenskapsbrott.

Skolans rektor ska också ha orosanmält till socialen, vilket BLT var först med att rapportera.

Efter att ha tittat på ärendet konstaterade polis och åklagare i Blekinge att inget brott har skett kring flickan, därför lades utredningen ner. Då överklagade skolan till Åklagarmyndighetens överinstans, Utvecklingscentrum.

Inte pratat med flickan

Utredningen ska ha innehållit flera brister, exempelvis har inte flickan hörts. Nu öppnas ärendet igen och leds av kammaråklagare Linda Caneus i Kalmar, som är speciellt inriktad på ärenden som rör barn. Förundersökningen utförs nu av polis i Blekinge.

– Det är en omfattande utredning som nog kommer kunna redovisas i dagarna. När jag har fått in materialet ska jag bilda mig en uppfattning om det styrker brott. Då är det min plikt att väcka åtal, säger Linda Caneus till SVT.

Det här gäller kring barnäktenskap i Sverige

Det är förbjudet att gifta sig med ett barn, vilket är alla under 18 år. Utländska barnäktenskap erkänns som regel inte i Sverige.

Sedan 2019 kan ett äktenskap inte bli giltigt i Sverige om någon i paret var under 18 år när de gifte sig. Men, i vissa undantagsfall kan ett utländskt barnäktenskap fortfarande erkännas. Till att börja med måste båda vara över 18 år när de ansöker om att få äktenskapet registrerat i Sverige. 

Paret måste också antingen ha gift sig före den 1 januari 2019 eller så ska det finnas ”synnerliga skäl” att erkänna äktenskapet. Synnerliga skäl kan till exempel betyda att det skulle få allvarliga konsekvenser för paret om de inte var gifta längre. Det bedöms i varje enskilt fall.

källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.