Foto: SVT / TT

Beslut om tiggeriförbud i Sölvesborg återremitteras

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att införa ett tiggeriförbud i Sölvesborgs kommun återremitterades under kvällens kommunfullmäktigemöte. Sammanträdet fick även avbrytas en stund på grund av protester.

Frågan som delat politikerna i Sölvesborg blev inte avgjord i kväll. Under kvällens sammanträde i kommunfullmäktige återremitterades frågan om att införa ett förbud mot tiggeri i kommunen.

Oppositionen yrkade på återremiss av ärendet, som handlar om att ändra i de lokala ordningsföreskrifterna så att det blir förbjudet att tigga på flera platser i kommunen. Ett förslag som var det som gick igenom.

– Samstyret hade bestämt att om de väljer återremiss så kommer vi inte debattera. Nästa möte blir det skarpt läge och då tar vi debatten, säger Emilie Pilthammar (M).

Hon menar att de vill att alla ska känna att de fått den information de behöver, innan de fattar ett beslut.

– Vi godkände återremissen för att vi vill att alla ska känna att de kan stå för sitt beslut.

Störde ordningen

Inför kvällens sammanträde hade det planerats protester mot just att införa tiggeriförbud i kommunen, vilket Sydöstran var först med att berätta.

Och det blev precis så – flera personer hade själva med sig pappmuggar för att symbolisera tiggeri och ska under mötet ha väsnats så mycket att mötet fick avbrytas under en kortare stund.

– Det störde så att vi inte kunde höra borgmästaren, säger Emilie Pilthammar (M).

Förslaget om tiggeriförbud i Sölvesborg gäller åtta platser i kommunen, bland annat utanför järnvägsstationen och flera matvarubutiker.

Tiggeriförbudet var tänkt att gälla från den 1 juni, men ärendet har nu alltså skickats tillbaka till kommunstyrelsen, vilka har sitt sammanträde den 4 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.