Tamam Abou Hamidan (S) och Hans Jonsson (S)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler människor i arbete ska ha lett till ett minskat elevunderlag på Komvux enligt utbildningsnämndens ordförande Tamam Abou Hamidan (S), spela klippet för att höra henne berätta om varför Komvux läggs ner i Olofström. Foto: Karin Karltun/SVT

Därför väljer politikerna att lägga ner Komvux

Publicerad

Politikerna i utbildningsnämnden föreslår en nedläggning av Komvux i Olofström. I stället ska ska en privat aktör erbjuda studier på distans.

– Det känns både tungt och tråkigt, säger ordförande Tamam Abou Hamidan (S).

Enligt lag måste varje kommun erbjuda en vuxenutbildning, men det finns inget som säger att den måste ske på plats. Så när utbildningsnämnden nu har ett sparkrav på 9,3 miljoner har de beslutat att en privat aktör ska ta över vuxenutbildningen i Olofström, som då kommer ske på distans.

Men det är något som har fått mycket kritik av både elever och lärare.

– Anledningen till att vi fattat det här beslutet är att elevantalet minskat drastiskt de senaste åren, men det är klart att det känns både tungt och tråkigt, Tamam Abou Hamidan (S) ordförande i utbildningsnämnden.

Vill inte lägga ner andra verksamheter

Tjänstemännen har länge utrett var nämnden kan spara pengar, och enligt politikerna är det här det bästa alternativet.

– Diskussionen har pågått i flera år och det som ständigt kommer upp är musikskolan, men det finns inget politiskt stöd att göra den besparingen, säger Hans Jonsson (S) som är ledamot i utbildningsnämnden.

Ser ni att det är motiverat att höja skatten?

– När vi ser att elevantalet minskat på det här sättet och det inte finns något som säger att de kommer öka de kommande åren, då är det svårt att motivera ett sådant beslut, säger Tamam Abou Hamidan.

Ska röstas igenom i fullmäktige

I november kommer fullmäktige att rösta om nästa års budget där besparingen ingår. Men redan nu under hösten avvecklas verksamheten i Olofström, för att upphöra helt vid årsskiftet.

– Min förhoppning är att vi ska kunna hitta lösningar som fungerar för eleverna, men jag förstår att man är ledsen och arg, säger Hans Jonsson.

Medan beslutet fått kritik av elever och lärare så har oppositionen ännu inte tagit ställning i frågan.

– Vi deltog inte i beslutet då vi arbetar med att ta fram en egen budget som vi ska presentera senare i höst, säger Peter Stenberg (SD) som är 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden.

Spela klippet för att höra mer om hur politikerna fattade beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.