Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att hennes släktgård Brinkagården i Lörbyskog utanför Sölvesborg använt strandängarna för bete i över 100 år går det inte längre på grund av Marco Polos olja. Foto: SVT

Djur tvingas bort från stränderna – efter oljekatastrofen

Publicerad

På Brinkagården i Lörbyskog har Marie Erikssons släkt låtit djur beta på strandängarna längs Pukaviksbukten i över hundra år. Men inte den här sommaren – det sätter Marco Polos olja stopp för.

– De kan få olja på sig och i sig och då kan de bli sjuka, säger Marie Eriksson.

Sanering och fortsatt oljepåverkan

I över hundra år har alltså djur från Brinkagården i Lörbyskog betat på strandängarna längs Sölvesborgs kust. Men nu sätter Marco Polos olja stopp för det, något som P4 Blekinge var först med att berätta om.

Fartyg på grund utanför Hörvik

– Det har sanerats och vistelseförbudet är släppt. Men det kommer fortfarande in olja, säger Marie Eriksson.

Förhoppningar om kompensation

Nu hoppas hon på att få kompensation från Marco Polos försäkringsbolag.

– Vi har räknat på hur mycket extra foder vi kommer att behöva köpa och hur mycket extra arbetstid vi behöver lägga på detta. Vi har begärt ersättning och hoppas på ett positivt svar, säger hon.

I klippet: Följ med till Sölvesborgs stränder och möt djurägaren Marie Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet